Nu drar julmarknaderna i Europa igång – här är 4 tips
Foto: Gdansk
Tips

Nu drar julmarknaderna i Europa igång – här är 4 tips

Julen närmar sig med stormsteg och för att komma i julstämning kan man besöka några av Europas bästa julmarknader. Här är några av de mest populära julmarknaderna som bara ligger ett par timmars flygresa bort. 

– Det finns en stor efterfrågan på resor till utländska destinationer i Europa i november och december. Det är många som vill komma i julstämning nu när många julmarknader är tillbaka och det är särskilt långhelger som är populära, säger Magnus Thome Maursund, EVP Network, Pricing & Optimisation på Norwegian. 

Gdansk

Julmarknaderna hålls på torg över hela staden, där de fyller luften med doften av glögg, öl och brända mandlar. Ta till exempel marknadstorget Targ Weglowy som förvandlas till en stor julfest med tusentals ljus. Du kan även besöka gamla stan, där julmarknaden öppnar med en stor parad. Här kan du köpa presenter och handla lokala produkter och delikatesser.

London
London är många svenskars favoritstad och det gäller även när man ska besöka julmarknader. I London finns det inte bara flera olika julmarknader att välja bland, utan även stora shoppingstråk, ett stort utbud av restauranger och ett fantastiskt uteliv. Allt detta gör London till ett självklart val för många julentusiaster. De mest populära julmarknaderna är Hyde Park Winter Wonderland och Leicester Square Christmas Market. Den konstintresserade kan besöka julmarknaden på Tate Modern. Ett annat tips är att besöka hippa Old Spitalfields Market som ligger i East London.

Budapest
I Budapest finns både traditionella ungerska julmarknader och spektakulära ljusshower. Här finns både traditionell ungersk mat och fina hantverk. De mest kända julmarknaderna i Budapest finns vid Vörösmarty-torget och vid St. Stephen’s Basilica – båda är centralt belägna. Lite längre bort vid Óbuda-torget finns en lite mindre men väldigt charmig julmarknad och det finns fler mindre julmarknader som man kommer till när man strosar runt på de lite mindre gatorna.

Prag
I den tjeckiska huvudstaden finns det flera julmarknader som är omgivna av vackra renässansbyggnader. Den mest kända ligger vid torget i Gamla Stan och där finns både hantverk, julkryddor och tjeckisk julmat. I den nyare delen på Vaclavsplatsen finns en annan populär julmarknad som har ett stort utbud av mat och dryck. Exempel på mindre julmarknader är Havelske trziste, Nameste Miru och Namesti Republiky.

 

Publicerad: 2022-11-15