Världens bästa restaurang ligger i Peru. De danska restaurangerna har därmed blivit petade från krogtoppen. I alla fall om man litar på den prestigefulla listan World’s 50 Best Restaurants som nyligen publicerades.
Listan World’s 50 Best har flyttat krogbranschens epicentrum bort från Köpenhamn, från Geranium och Noma som de senaste två åren legat i täten. Noma som utnämnts till nummer 1 hela fem gånger tidigare omgestaltas nu till en ambulerande tillvaro.
Restaurangen på andra plats, är Disfrutar i Barcelona.
Men World’s 50 Best lär definitivt locka matintresserade till Lima. Den peruanska huvudstaden har i år fyra restauranger på topp 50-listan, inklusive två i topp 10.
Spanien har sju restauranger bland de 50 bästa.
En annan stor vinnare på årets lista, är Dubai. För första gången hamnade två restauranger i staden på topp 50: Trèsind Studio på plats 11, och Orfali Bros. Bistro på plats 46.
Tidigare vinnare är inte längre berättigade att norpa förstaplatsen, ett beslut som togs 2019 med syfte för att förnya listan.
Köpenhamn som matstad tappade inte bara sin förstaplats. Där finns nu bara en restaurang bland de 50 bästa: Alchemist på plats 5, som också vann priset "Gin Mare Art of Hospitality".
"Den nya listan markerade en långsam blekning för eran av nordisk matlagning som har dominerat matvärlden under det senaste decenniet, och ett starkt inflöde av energi från Sydamerika och Mexiko”, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
Årets lista är sammanställd av rösterna från 1 080 experter från restaurangbranschen, inklusive matskribenter, kockar och krögare samt ”beresta gourmander”. Sammantaget representerar 27 regioner runt om i världen.
Sverige finns med i topp 50: Frantzén norpade plats 30, fem platser ner sedan förra året.
Det här är topp tio av World’s 50 Best Restaurants 2023
Foto: Gustavo Vivanco Leon.
1. Central, Lima, Peru (2)
Första gången Central dök upp på World's 50 Best Restaurants-listan var 2013, fem år efter att Virgilio Martínez öppnat restaurangen och då på plats 50. Sedan dess har Martínez tillsammans med hustrun Pía León gått, som det heter, från klarhet till klarhet. Deras djupa gastronomiska passion driver dem att ständigt möta råvaruproducenter och smaka deras produkter, och fine dining-tolkningen av det peruanska skafferiet som de tilllagar på Central är nu så grundlig och förfinad att det tagit dem till den absoluta toppen.
www.centralrestaurante.com.pe
Foto: Disfrutar.
2. Disfrutar, Barcelona, Spanien (3)
Kockarna Oriol Castro, Eduard Xatruch och Mateu Casañas träffades när de alla jobbade på legendariska El Bulli. När de öppnade Disfrutar för nio år sedan var det med en tydlig ambition: att skapa mat som till lika delar överraskar som gläder. Med moderna matlagningstekniker och de finaste av ingredienser utmanar de nu på allvar traditionella föreställningar om god mat.
www.disfrutarbarcelona.com
Foto: Diverxo.
3. Diverxo, Madrid, Spanien (4)
Hedonistisk. Kreativ. Oförutsägbar. Det är tre ord som beskriver fantasifulla Diverxo där kock Dabiz Muñoz tänjer på de gastronomiska gränserna så mycket som möjligt. Diverxo är så mycket mer än en restaurang, det sägs vara ett staffli för Muñozs skapande och en plats där matgäster tas med på sitt livs kulinariska åktur. Första gången Diverxo dök upp på World's 50 Best Restaurants-listan var 2021, direkt in på plats nummer 20. Ett år senare hade plats fyra nåtts – och nu klättrar man alltså upp i topp tre.
www.diverxo.com
4. Asador Etxebarri, Axpe, Spanien (6)
5. Alchemist, Köpenhamn, Danmark (18)
6. Maido, Lima, Peru (11)
7. Lido 84, Gardasjön, Italien (8)
8. Atomix, New York, USA (33)
9. Quintonil, Mexico City, Mexiko (9)
10. Table by Bruno Verjus, Paris, Frankrike (77)
Text: Janne Sundling