I svenska hushåll är det godis, ägg och sill för hela slanten. Här är några andra delikatesser från världen över som förknippas med just påskfirande. Glad påsk önskar vi på RES!
IStock
Hot cross buns, Storbritannien
En vetebulle med ingefära, kanel och russin. Ät traditionsenligt på långfredagen.
Wikimedia
Paska, östeuropa
En östeuropeisk påskfavorit. Paska är ett aningen sötare bröd, ofta vackert dekorerad med ornament av degen.
IStock
Chipa, Paraguay
Chipas är små ostbröd som är väldigt vanligt förekommande i hela Paraguay. Speciellt under påsk säljs de överallt.

IStock
Torrijas, Spanien
I Spanien äter man traditionsenligt torrijas under påskveckan – en typ av fattiga riddare.
IStock
Capirotada, Mexiko
En form av brödpudding med nötter, torkad frukt och ost som äts på långfredagen.
Wikimedia
Fanesca, Ecuador
Under påskveckan är fansesca en vanligt förekommande rätt - en soppa på squash och olika sorters bönor och korn, linser, majs och saltad torsk. Toppas ofta med ägg.