Sopot, Polen: 3 tips i heta sommarstaden Sopot
Polens riviera

3 tips i heta sommarstaden Sopot

Polens riviera tog oss med storm. RES drog till Sopot med öppet sinne, en gnutta förhoppning om lite strandmys, men utan några större förväntningar. Vi fann en lummig, välmående stad som utmärkte sig med sina gamla pampiga villor och punchverandor, en myllrande huvudgata och en finkornig sandstrand med Europas längsta träpir, Molo. En perfekt plats för en weekendresa med både puls och beach.

Text: Kajsa Beausang

Lunch på White Marlin

Skönaste hänget på stranden. White Marlin ligger i ett vackert trähus mitt på stranden ett stenkast från piren. Byggnaden och inredningen passar väldigt fint här – eller vid vilken sandstrand som helst – en Hamptons-inspirerad beachrestaurang med maritima detaljer – knopar på tapeten och vitmålat trä så långt ögat kan nå. Moët-livbojar pryder den stekiga, men ändå avslappnade loungen där en dj spelar lagom experimentella remixar på 1990-talshits. Här äter man med fördel lunch så länge och ofta man kan. Han du småttingar i släptåg? Inga problem – här finns en (stilrent vit) lekplats på stranden, i en rymningssäker inhägnad. Vi rekommenderar getostsalladen och sparrisen med tryffel och pocherat ägg. Bland annat.

whitemarlin.pl

Middag på Seafood Station

En riktigt bra fisk- och skaldjursrestaurang som dessutom har något så eftertraktat som duktiga servitörer. Restaurangen är lite ”rustik diner möter industri chic a la öst” i stilen och långt trevligare att vistas på än vi trott – den ligger i anslutning till gallerian Centrum och eftersom shoppingmalls sällan borgar för mysig middagsmiljö hade vi våra farhågor. Men hatten av för Seafood Station – här är det trivsamt så det förslår. Maten då – jo, den är mycket fin. Menyn är lång och utförlig och det är svårt att välja. Vi tog det mesta och rekommenderar bland annat varmt Ahi Poke Tuna och Thai Seafood Soup.

seafoodstation.pl

Bo på Villa Sopocka

Ett urmysigt boende som rör sig i gränslandet mellan pensionat och lägenhetshotell. Den fina familjeägda villan ligger bara några minuters promenad från stranden och huvudgatan Monte Cassino. Familjen som äger Villa Sopocka är så otroligt gulliga, tillmötesgående och hjälpsamma att det nästan kändes som det vore på sin plats att krama dem adjö när vi for hem. Jättetrevlig hemlagad frkostbuffé. Missa inte mammas polska pannkakor – en specialitet. Man kan låna solstolar och beachhanddukar gratis. Rummen varirer från två till sex bäddar, men de är få, så boka i god tid.

villasopocka.com

Lediga rum & priser

 

Det praktiska

Land: Polen.

Tidsskillnad: Ingen.

Eluttag: Samma.

Valuta: Zloty.

Ta dig dit: Det finns gott om prisvärda direktflyg till Gdansk flygplats, därefter tar en taxifärd till Sopot cirka 30 minuter. Tar du ett tidigt flyg är du framme i god tid för en lunch på stranden.

Lite kuriosa: Sopot blev en fashionabel badort redan på 1800-talet och den tyske kejsaren Vilhelm II hade en sommarvilla här. Många celebriteter har semestrat här genom tiderna, bland andra Adolf Hitler som checkade in på det ståtliga Grand Hotel på stranden mitt under invasionen av Polen 1943. Det är oklart om han betalade sin nota.   

 

 

 

Publicerad: 2018-06-20