Sopot, Polen: 3 weekendtips i polska Pommern
Foto: Anna Wlodarczyk
Tips

3 weekendtips i polska Pommern

Regionen Pommern i Polen bjuder inte bara på sol och bad längs härliga långa stränder i sommartid. Här väntar även havsnära gastronomiska upplevelser, perfekt för en höstweekend.

Rybaki Tavern

På fiskrestaurangen Rybaki Tavern i staden Sopot kan man njuta av färskfångad fisk och skaldjur från regionen. Provsmaka till exempel den lokala delikatessen med små spröda fiskar som doppats i citronsaft. Föredrar man enklare klassiker serverar restaurangen även Fish and Chips bestående av öl-panerad torsk, som serveras med pommes frites, tartarsås och ärtröra.

M15

I närheten av Rybaki Tavern ligger strandrestaurangen M15. Här baseras menyns smaker utifrån säsong, med fisk som huvudingrediens. I vissa perioder utökas även menykortet med en extra sida, med möjlighet för restaurangens gäster att beställa rätter som tillretts med årstidens råvaror. Restaurangen är speciellt känd för sin fisksoppa som tillagas på färsk sill, smörbräserad lök och färskpotatis.

Mercato

Längs Motlawa-flodens strandkant i Gdansk ligger restaurangen Mercato med tillhörande blomsterträdgård. Mercato är en välkänd gourmetrestaurang och under sensommaren erbjuds även en alternativ meny, kallad Garden Bistro. Menyn påminner om restaurangens standardmeny men priserna är något lägre och inkluderar enklare rätter som till exempel skaldjurspasta. Spożywczy Food & Drinks I Dolne Miasto-distriktet i närheten av stranden i Gdansk ligger restaurangen och baren Spożywczy Food & Drinks. Här serveras Polen-inspirerade enklare rätter. På menyn finns bland annat marinerade laxbullar med sparris-guacamole, där den lokalt odlade sparrisen ersätter den sedvanliga ingrediensen avokado. I baren serveras läskande, prisvärda drinkar.

Publicerad: 2022-09-06