Portugal står redo att välkomna turister
NYHET

Portugal står redo att välkomna turister

Förra veckan inledde Portugal andra fasen i återöppnandet av landet. Därmed är museer, konstgallerier, palats och kyrkor nu öppna igen. Restauranger, kaféer, konditorier och butiker på mindre än 400 kvadratmeter har också slagit upp portarna igen, enligt ett pressmeddelande.

Fas två i återöppnandet inleddes den 18 maj efter en framgångsrik först fas som startade 4 maj. Första fasen som inkluderade öppnandet av bokhandlare, mindre lokala verksamheter, frisörer, skönhetssalonger, bibliotek, golfbanor, taxibilar, biluthyrning och kollektivtrafik. Smittkurvan i Portugal har fortsatt att minska efter att första fasen avslutats och den andra fasen, som innebär ytterligare lättnader av restriktioner, kan därmed genomföras som planerat.

De strikta hygienreglerna fortsätter att upprätthållas, däribland regler på minst två meters avstånd mellan personer och möjlighet att kunna tvätta händerna ofta, för såväl anställda, besökare och kunder. Ansiktsmask är obligatorisk både i kollektivtrafik och i vissa butiker. Ytor och lokaler måste rengöras ofta och kapaciteten har begränsats för att minimera trängsel. På restauranger och liknande platser finns också specifika krav på god ventilation - och alla dekorativa inredningsdetaljer ska avlägsnas från bord. Rekommendationen är också att gästerna reserverar bord i förväg och undviker kontantbetalning.

För att göra det tryggt och säkert för turister att besöka Portugal har landets nationella turistorganisation, Turismo de Portugal, skapat certifiering "Clean & Safe". Märkningen är en certifiering för turistaktiviteter och verksamheter, för att säkerställa att de uppfyller nödvändiga hygien- och rengöringskrav för att bekämpa spridningen av COVID-19 och andra möjliga virus. I skrivande stund har över 5000 företag certifierats.

Certifieringen är gratis och frivillig - och är giltig ett år i taget. För att certifieras krävs att verksamheten implementerar ett internt protokoll, som - förutom de generella kraven från hälsomyndigheterna - säkrar nödvändiga hygienrutiner för att undvika (risken för) smittspridning. Godkända verksamheter som klarar certifieringen förses med en Clean & Safe-stämpel som de kan sätta upp på sina faciliteter och använda på sina digitala plattformar. Turismo de Portugal kommer tillsammans med andra myndigheter och berörda enheter, att löpande utföra slumpmässiga kontroller för att säkerställa att reglerna efterlevs.

Nästa fas i återöppnandet är planerad till den 6 juni - bland annat öppnar då badsäsongen officiellt. Med över 850 km kust är det dock fullt möjligt att redan nu besöka stränderna och samtidigt tillämpa de regler som gäller för avstånd och social distans.

 

Praktisk information för inresa till Portugal

Det är fritt att resa in i Portugal redan nu. Det finns inga karantänskrav vid ankomst. Dock måste besökare presentera ett högst 72 timmar gammalt, negativt COVID-19-test, vid ankomst till Azorerna. Samma regler gäller för Madeira från och med 1 juli - fram till dess gäller 14 dagars karantän vid inresa.

 

Publicerad: 2020-05-28