Lissabon, Portugal: Casa Chafariz – Lissabons charmigaste boende
Hotell

Casa Chafariz – Lissabons charmigaste boende

Låt säga att du är sugen på att resa till Lissabon. Låt säga att du kan få ett supertips som gör den stora skillnaden för hela upplevelsen? Då ska du lyssna riktigt noga på följande ord: Casa Chafariz.

Text: Kajsa Beausang

Vår Uber stannar vid en krusidullig fontän, på vars bakdel ett grandiost hus i rött vilar. Ett landmärke i staden. Blott en liten plakett på den mörkgröna ytterdörren stoppar oss från att tro att chauffören kört fel: Casa Chafariz. Här knappar vi in den personliga kod vi fått per mail – här behövs inga nycklar – och möts av en vacker, brant trappa med genomtänkt belysning i fothöjd och avancerar upp till vår våning. Byggnaden består av fem bedårande lägenheter, i vissa fall hela våningar, utspridda på fyra våningsplan. Och ja, det finns hiss från första våningen om man vill spara benen till Lissabons kuperade gator. Vi flyttar in i en lägenhet på 108 kvadratmeter med totalt två sovrum, sex sängplatser, tre toaletter, sex franska balkonger, kök och vardagsrum – här kan man ledigt bo tre par, med storfamiljen eller det lilla kompisgänget. Med tanke på det är prislappen inte mycket att orda om – här kan man övernatta från 160 euro natten.  

Casa Chafariz öppnade 2018 av de franska makarna Katarina och Antoine Monnier. Paret har en internationell bakgrund och har bott i bland annat Sri Lanka och Brasilien (och talar därför redan portugisiska), men det visar sig att Katarina har svenskt påbrå på sin mors sida och att hon bodde i Örebro tills hon var sex år. Vi inbillar oss att det är därför det finns ett stråk av svensk estetik i inredningen.

– Jag älskar ordet ”lagom”, säger Katarina, på svenska.

Det är hon som inrett lägenheterna och förklarar att hon särskilt uppskattar den skandinaviska, avskalade inredningsstilen i lägenheter och hotellrum eftersom man tydligt att kan se – förutom att det är snyggt – att ytorna är rena och fräscha.

– All belysning är från Danmark. Inget slår det nordiska ljuset, fortsätter hon.

Casa Chafariz har en spännande historia och den börjar med en fontän. 1760 byggdes den allmänna fontänen Chafariz da Esperanca, för att förse invånarna i området med färskt vatten. Förutom att fontänen var effektiv och användbar var den också väldigt vacker att titta på. 1910 klassades fontänen som ett portugisiskt nationalmonument. Mot slutet av 1800-talet uppfördes ett bostadshus i anslutning till fontänen – Casa Chafariz. Insidan av byggnaden har renoverats varsamt och man har tack och lov varit klok nog att bevara den fantastiska takstuckatur som pryder så gott som varje rum i byggnaden. På grund av den kraftiga jordbävning som ägde rum 1755 och som ödelade stora delar av Lissabon, började man bygga hus på ett nytt sätt – inne väggarna fogades till exempel stockar ihop i stjärnmönster för att vara flexibla vid vibrationer.

– Vi har rivit många väggar och ritat om planritningarna väldigt mycket, och på vissa ställen barlagt de vackra stjärnformade stockarna som doldes inne i väggarna. De utsmyckade innertaken har vi varit extra noga med att vårda och bevara. Det tog sin tid men det var det värt, säger Katarina.

Casa Chafariz är inget hotell, utan består av fem lägenheter med kök. Vill man rå om sig själva helt och hållet kan man göra det, men vill man till exempel få frukost levererad till dörren eller massage på rummet är det lätt ordnat.

Helhetsintrycket är att Casa Chafariz är läckert, vackert, sobert, lagom och minutiöst genomtänkt.

Casa Chafariz ligger i området Santos som är en stadsdel som det puttrar i. Området kallas ”Lissabons designdistrikt” och här tronar vackra flerfamiljshus, vissa med typisk kakelfasad och i bottenvåningarna hittar man små designshoppar, antikbutiker, ekologiska kaféer, handverksbryggerier, bagerier och små hål-i-väggen-barer. Här finns inga stora gallerior, souvenirbutiker eller turistmassor. Än…  Är detta vad man söker så ligger Barrio Alto och Chiado på promenadavstånd.

hermitagecastelo.com

De äkta makarna Antione och Katarina Monnier ligger bakom Casa Chafariz.

 

Publicerad: 2020-03-10