Priset viktigast när svenskar bokar resor
Foto:IStock
Nyhet

Priset viktigast när svenskar bokar resor

Prioriterar du priset framför bra flygtider och bekvämlighet? Då är du inte ensam. Ta reda på vilken restyp du är!

Text: Sofia Sundström

Priset är viktigast för 51 procent av svenskarna när de bokar semesterresa, medan 32 procent hellre fokuserar på säkerheten och de resterande 12 procenten baserar sina bokningar på status. Av de skandinaviska länderna står danskarna ut som de mest statussugna i sina resebokningar, nämligen 19 procent av befolkningen. Det visar en undersökning som Amadeus, som utvecklar bokningssystem för resebyråer och flygbolag, har gjort. Undersökningen visar även att skandinaver kan kategoriseras in i tre olika restyper när de bokar sin resa.

– När vi genomfört undersökningen har tre tydliga resenärstyper identifierats; prisjägaren, trygghetsresenären och statusresenären, säger Markus Nilsson, Head of Sales Online Travel på Amadeus Scandinavia. Dessa resenärstyper har identifierats baserat på vad de värdesätter högst vid själva bokningen av resan, samt hur deras bokningsmönster ser ut. 

Vilken restyp är du?

Prisjägaren

Prisjägaren är resenären som jagar det bästa priset för resan. Här prioriteras en billig flygbiljett och bra pris på hotellet över smidiga restider och bekvämlighet. Prisjägaren älskar jämföresesajter och kan spendera timmar i jakt på rabatter och erbjudanden för flyg och hotell.

Trygghetsresenären

Trygghetsresenären är ute i god tid med sin bokning, gillar välkända resebyråer och flygbolag med personlig kontakt för att minimera risken för att saker och ting inte ska gå korrekt till. Charterresor och paketresor är en stor favorit för denna restyp som ofta innefattar barnfamiljer och dylikt. Det ska vara smidigt och tryggt att resa.

Statusresenären

Statusresenären gillar komfort och lyx, en resa är en form av njutning och bokningen speglar detta. Budgetföretagen undviks till förmån av lyx och glamour hos noggrant utvalda aktörer. Den sociala status som denna resenär är ute efter uppnås även med att vara först med att upptäcka ett visst resmål eller hotell.

Publicerad: 2019-02-08