Prosecco-kullarna och Vatnajökul nya på UNESCO:s världsarvslista
Getty Images
Lista

Prosecco-kullarna och Vatnajökul nya på UNESCO:s världsarvslista

UNESCO har utsett 29 nya världsarv för 2019 vilket betyder att det nu finns 1121 arv runt om i världen. Nya på listan är bland annat Babylon i nuvarande Irak, Vatnajökull nationalpark på Island och proseccoregionen i norra Italien, rapporterar CNN.  

Text: Elin Fellman

På UNESCOS världsarvslista hamnar platser, orter eller miljöer som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Sverige fick inga nya utnämningar men har sedan tidigare 15 världsarv. Vackra Vatnajökull nationalpark på Island är däremot ny på listan. Området täcker 14 procent av landets yta och i nationalparken finns bland annat tio vulkaner. Enligt UNESCO utgör glaciären Vatnajökul med sina vulkaner ett landskap som inte hittas någon annanstans i världen.

Lediga rum & priser på Island

Proseccoregionen Veneto i nordöstra Italien har också tagit plats på världsarvslistan. Italien har kämpat länge för utnämningen och man är nu det land i världen som har flest arv på den prestigefulla listan. Det populära vinet tar plats på listan med motiveringen att de så kallade Prosecco-kullarna, Conegliano och Valdobbiadene, har flera hundraåriga traditioner att framställa det speciella vinet. 

Lediga rum & priser i Veneto'

Babylon och dess hängande trädgårdar ansågs en gång i tiden vara ett av antikens sju under. Nu har staden, som ligger i nuvarande Irak, också blivit ett världsarv. 

Se hela listan här.

Publicerad: 2019-07-12