RESTAURANG

Restaurangnytt i Stockholm

Oct 04, 2017

Stockholm har fått två nyöppningar på restaurangfronten: Kitchen & Table Norrmalm och Tako – en japansk/koreansk fusion på Birger Jarlsgatan.

Nytt från Marcus Samuelsson: Kitchen & Table Norrmalm på Clarion Hotel Sign

Hotellrestaurangen har genomgått en totalrenovering under sommaren och har nu öppnat i ny skrud signerad arkitekterna på Wingårdh. Tillsammans med Marcus Samuelsson i rollen som Creative Director satsar hotellet på en grönare och mer klimatsmart meny där närodlat, ekologiskt och hållbarhet är grunden till allt. Det gröna får helt enkelt ta större fokus på bordet än proteinet, något som känns helst rätt enligt den riktning som trenderna blåser.

– Clarion Hotel Sign har sedan öppning varit en speciell plats för mig och vi har hela tiden legat i framkant när det gäller hållbarhet. Det finns inbyggt i vårt DNA med ekologiska råvaror, en konstant strävan att minska matsvinnet och hälsosamma alternativ på våra menyer. I takt med att vår publik blir allt mer medveten om matens påverkan på oss och vår miljö vill vi med den nya generationens Kitchen & Table erbjuda gästen möjligheten att välja hälsosammare alternativ. Vi brinner för Green Nudging och det är i relationen med våra lokala leverantörer som utveckling och förflyttning sker. Det är här vi hämtar inspiration, säger Marcus Samuelsson.

Vad tycker vi då? Jodå, vi tycker att det är en fräsch meny och uppskattar den stora variationen av grönt. Missa inte Wicked leeks, med smörbakad purjolök, bella verde, surdegssmulor, friterad lök,  hollandaise, kapris och picklad röd steklök. Den mycket generösa drinklistan och den ambitiösa barpersonalen imponerar.

Tako – nya asiat på legendarisk nattklubbsadress

I källaren på Birger Jarlsgatan 29 har det dansats på borden i generationer. Lokalen har huserat klubbar som Alexandras, Penny Lane, Monday Bar, Vertigo, Residence, Nasty, The Plaza Club, Blue Moon Bar och PURE Nightclub Stockholm. Nu öppnar istället restaurang på adressen – asiatiska TAKO kombinerar smaker från Japan och Sydkorea.

Bakom TAKO står Christian Olsson, Kristofer Sandström och Niklas Odin från Stockholm Krogbolag som även äger restaurangerna Vassa Eggen, Tennstopet och Kommendören.

– Lokalen på Birger Jarlsgatan 29 har många år på nacken som uppskattad nattklubb under olika namn. Vi har lagt oändligt många timmar på att skapa en annorlunda restaurang som inte finns i Stockholm sedan tidigare, säger Niklas Odin.

Vad tycker vi då? Upplägget med många små rätter som kan delas är tacksamt och ligger i tiden och smakerna är det bra drag i – något vi gillar skarpt. Favoriten är tryffelsashimin. Missa inte! Men så en brasklapp: Tako betyder bläckfisk eller drake på japanska, men vi kan trots denna nya kunskap inte hejda tankarna från associationer med ett mexikanskt majsbröd. Måtte stockholmarna ha lättare för att lära sig nya glosor än vi.

Mer från RES

Foto: Unsplash.

Handplockade tips

8 sommarmåsten i Neapel

Neapel är en oslipad diamant. Stor, rörig, ganska ruffig och med bitvis vansinnig trafik. Men också vacker, spännande och full av otroliga kulinariska upplevelser. RES listar var vi i sommar helst äter, dricker och sover i Kampaniens huvudstad.

LeVel33 i Singapore. Foto: LeVeL33 Craft-Brewery Restaurant & Lounge Facebook.

Handplockade tips

10 takbarer att möta sommaren på

Från världens högst belägna urbana mikrobryggeri till 450 kvadratmeter utomhusterrass på 27:e våningen. Ett av de bästa sätten att bekanta sig med en stad på, är på en takbar. Häng med till tio höjdare.

Hillcrest Farmers Market i San Diego. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Matlust: 8 av världens bästa matmarknader

Torghandel har varit en del av europeiska, asiatiska och afrikanska kulturer i århundraden. Från historiska klassiker i Budapest till moderna ”gastroupplevelsekoncept” i Madrid, detta är åtta fantastiska matmarknader du inte får missa ute i världen.

Zazpi STM i konstmuseet Museo San Telmo. Foto: Zazpi STM Facebook.

Handplockade tips

5 skäl att boka bord i San Sebastián

Europas mathuvudstad brukar den kallas, San Sebastián. Inte så konstigt, den baskiska maten är världsberömd – och vällagad. Det här är fem platser där du borde boka bord nästa gång du är på besök i den spanska kuststaden.