Sex utomjordiskt vackra destinationer

Sex utomjordiskt vackra destinationer

Natursköna platser finns det gott om i världen. Men vissa platser är lite mer speciella än andra. 

Av: Linda Larsson


Foto: Linda Larsson.

Salar de Uyuni, Bolivia
Sjöar som glittar under en klarblå himmel, omgivna av snötäckta bergstoppar, bubblande lavahål och en övergiven gammal tågstation mitt ute i ingenstans. Och sen såklart: huvudattraktionen: Salar de Uyuni – en saltöken vars mark är täckt av saltkristaller som gnistrar likt snö. Vackrare än såhär blir det inte. 


Foto: Istock. 

Victoriafallen, Zambia 
Victoriafallen kan beskådas både i Zimbabwe och i Zambia. Många besöker fallen från den zimbabwiska sidan men ett tips om det är torrperiod är att åka över till Zambia istället. Är vattenmassorna inte för dramatiska kan du nämligen promenera på fallet, precis intill kanten. 


Foto: Istock. 

Deadvlei, Namibia 
600 år gamla uttorkade träd ödsligt belägna i en dal som ligger omgiven av höga sanddyner. Surrealtistiskt vackert. 


Foto: Linda Larsson. 

Gobiöknen, Mongoliet
Gillar du stäpplandskap är Mongoliet landet du bör bege dig till. Trots kanske världens fulaste huvudstad är Mongoliet ett av världens vackraste länder. Mot gränsen till Kina ligger Gobiöknen, världens största öken och att se sanddynerna breda ut sig över stäpplandskapet är en mäktig syn. 


Foto: Linda Larsson. 

Norges fjordar
Har du inte varit i Norge bör du bums bege dig dit. Det är inte svårt att förstå varför det norska fjordlandskapet återfinns på UNESCO:s världsarvlista. Svårare att förstå är varför man inte oftare är där? 


Foto: Linda Larsson

Island
En vän beskrev Island som en plats där du "ifrågasätter din egen existens och vad människan egentligen gör på jorden". Dramatiska landskap – och otroligt skiftande. Från varma källor i vulkaniska landskap till glaciärer och snötäckta bergstoppar. Många platser kan vara vackrare på bild än i verkligheten. På Island är det precis tvärtom. 

 

Publicerad: 2017-04-03