Singapores kök är unikt! Fullt av kulinariska påhitt influerade av mängder av kulturer, gatumat som belönats med Michelinstjärnor och finkrogar som vågar ta ut de excentriska svängarna. Det här är RES:s medarbetare och Asienexpert Jan Ekholms fem senaste upptäckter i den kontrastrika stadsstaten.
Foto: Eatbook.
1. Bland landets många hawker centers: Amoy Street Food Centre
Singapores numera kulturarvslistade foodcourts, eller hawker centers som de kallas, är i mångt och mycket landets kulinariska och mångkulturella hjärta. Det finns många att utforska, men vi slår gärna ett slag för Amoy Street Food Centres spännande utbud.
Här hittas bland annat biffsoppköket Niu Bi, som representerar den nya generationen hawkers, medan andra hängt med sedan 1960-talet. I det stora utbudet finns även flera som fått bib gourmand-utmärkelser av Guide Michelin. Däribland A Noodle Story, som gör singaporiansk ramen, och J2 Famous Crispy Curry Puff, vars krispiga indiska minipajer har många beundrare.
7 Maxwell Road
Foto: Brasserie Astoria.
2. Björn Frantzéns asiatiska utpost: Brasserie Astoria Singapore
Åker man verkligen till Singapore för att äta på en svensk restaurang? Ja, varför inte? Vi måste ju se hur vår internationella kockstjärna Björn Frantzén sköter sig i Fjärran Östern.
Efter att ha inkasserat tre Michelinstjärnor för sin forna Singaporekrog Zén är Frantzén en kulinarisk kändis även här, och höstens invigning av Astoria har varit emotsedd.
Inhyst i Victoria Concert Hall är miljön ännu lite pampigare än i Stockholm, men så är också konceptet är att återskapa det gamla Singapores grandiosa måltidssalar.
Menyn känner vi igen – en frantzénsk tolkning av klassiska brasserirätter med flambering vid borden och dessertvagnar. Efter middagen rundar man av i den vackra baren.
11 Empress Place
brasserieastoria.sg
Foto: Burma Social Facebook.
3. "De sex kungadömenas festmåltid": Burma Social
Nyöppnade Burma Social är så mycket singaporiansk smältdegel som det kan bli: en burmesisk restaurang som bjuder in grannländerna Thailand, Laos, Indien, Kina och Bangladesh till vad de kallar ”de sex kungadömenas festmåltid”.
Vid ankomst välkomnas man med en drink och en burmesisk sidensjal (som gåva) innan den kulinariska resan inleds. Särskilt minnesvärda är salladen med fermenterade teblad, tomater, nötter och rosenkål, signaturrätten ohn-no kyaukswe med glutenfria nudlar och barramundi-fiskkakor samt den avslutande brända mangoglassen.
Även baren visar upp stor lekfullhet i sin cocktailmeny.
34 Tras Street
burmasocial.com
Foto: Seroja.
4. Den stora Michelin-skrällen: Seroja
Med tanke på Singapores storlek är det minst sagt imponerande att det lilla landet har hela 55 Michelinkrogar. När 2023-års Michelinguide offentliggjordes stod Kevin Wong och hans årsgamla krog Seroja för den stora skrällen.
Han själv fick priset ”young chef award”, medan Seroja fick sin första ”vanliga” stjärna plus en grön dito för sitt hållbarhetstänk. Mycket välförtjänt!
Maten som serveras härstammar från den malajiska arkipelagen, i eleganta tolkningar som vågar lita på råvarorna. Såsom den till synes enkla rätten ”trader’s rice”, med ris som odlats i Borneos högländer.
7 Fraser Street, 01-30/31/32/33 Duo Galleria
seroja.sg
Foto: Skirt Restaurant.
5. Där allt kretsar kring grill, eld och aska: Skirt
Hotellet W Singapore kallar sig ”en elektrisk lekplats för urban kultur”. Oklart vad det betyder. Men det stora hotellets senaste krogsatsning, redan omtalade Skirt, är snarare en ”vedeldad lekplats”.
Med andra ord: här kretsar allt kring grill, eld och aska. Inför öppen ridå givetvis, så att vi gäster kan studera de djupt koncentrerade grillmästarnas arbete, under ledning av Paul Chong från fusiongrillhuset Butcher Boy. Köttet kommer genomgående från de bästa uppfödarna i Japan och Australien, däribland omi wagyu från Shigaprefekturen.
Och ha tröst vegetarianer, även vegetariska läckerheter landar på grillen.
21 Ocean Way
www.skirt.sg