HANDPLOCKADE TIPS

Matguide: 5 adresser i Singapore som ingen foodie får missa

Dec 05, 2023

Singapores kök är unikt! Fullt av kulinariska påhitt influerade av mängder av kulturer, gatumat som belönats med Michelinstjärnor och finkrogar som vågar ta ut de excentriska svängarna. Det här är RES:s medarbetare och Asienexpert Jan Ekholms fem senaste upptäckter i den kontrastrika stadsstaten.

Foto: Eatbook.
 

1. Bland landets många hawker centers: Amoy Street Food Centre

Singapores numera kulturarvslistade foodcourts, eller hawker centers som de kallas, är i mångt och mycket landets kulinariska och mångkulturella hjärta. Det finns många att utforska, men vi slår gärna ett slag för Amoy Street Food Centres spännande utbud.

Här hittas bland annat biffsoppköket Niu Bi, som representerar den nya generationen hawkers, medan andra hängt med sedan 1960-talet. I det stora utbudet finns även flera som fått bib gourmand-utmärkelser av Guide Michelin. Däribland A Noodle Story, som gör singaporiansk ramen, och J2 Famous Crispy Curry Puff, vars krispiga indiska minipajer har många beundrare. 

7 Maxwell Road

Foto: Brasserie Astoria.

2. Björn Frantzéns asiatiska utpost: Brasserie Astoria Singapore

Åker man verkligen till Singapore för att äta på en svensk restaurang? Ja, varför inte? Vi måste ju se hur vår internationella kockstjärna Björn Frantzén sköter sig i Fjärran Östern.

Efter att ha inkasserat tre Michelinstjärnor för sin forna Singaporekrog Zén är Frantzén en kulinarisk kändis även här, och höstens invigning av Astoria har varit emotsedd.

Inhyst i Victoria Concert Hall är miljön ännu lite pampigare än i Stockholm, men så är också konceptet är att återskapa det gamla Singapores grandiosa måltidssalar.

Menyn känner vi igen – en frantzénsk tolkning av klassiska brasserirätter med flambering vid borden och dessertvagnar. Efter middagen rundar man av i den vackra baren.

11 Empress Place
brasserieastoria.sg

Foto: Burma Social Facebook.
 

3. "De sex kungadömenas festmåltid": Burma Social

Nyöppnade Burma Social är så mycket singaporiansk smältdegel som det kan bli: en burmesisk restaurang som bjuder in grannländerna Thailand, Laos, Indien, Kina och Bangladesh till vad de kallar ”de sex kungadömenas festmåltid”.

Vid ankomst välkomnas man med en drink och en burmesisk sidensjal (som gåva) innan den kulinariska resan inleds. Särskilt minnesvärda är salladen med fermenterade teblad, tomater, nötter och rosenkål, signaturrätten ohn-no kyaukswe med glutenfria nudlar och barramundi-fiskkakor samt den avslutande brända mangoglassen.

Även baren visar upp stor lekfullhet i sin cocktailmeny.

34 Tras Street
burmasocial.com

Foto: Seroja.
 

4. Den stora Michelin-skrällen: Seroja

Med tanke på Singapores storlek är det minst sagt imponerande att det lilla landet har hela 55 Michelinkrogar. När 2023-års Michelinguide offentliggjordes stod Kevin Wong och hans årsgamla krog Seroja för den stora skrällen.

Han själv fick priset ”young chef award”, medan Seroja fick sin första ”vanliga” stjärna plus en grön dito för sitt hållbarhetstänk. Mycket välförtjänt!

Maten som serveras härstammar från den malajiska arkipelagen, i eleganta tolkningar som vågar lita på råvarorna. Såsom den till synes enkla rätten ”trader’s rice”, med ris som odlats i Borneos högländer.   

7 Fraser Street, 01-30/31/32/33 Duo Galleria
seroja.sg

Foto: Skirt Restaurant.
 

5. Där allt kretsar kring grill, eld och aska: Skirt

Hotellet W Singapore kallar sig ”en elektrisk lekplats för urban kultur”. Oklart vad det betyder. Men det stora hotellets senaste krogsatsning, redan omtalade Skirt, är snarare en ”vedeldad lekplats”.

Med andra ord: här kretsar allt kring grill, eld och aska. Inför öppen ridå givetvis, så att vi gäster kan studera de djupt koncentrerade grillmästarnas arbete, under ledning av Paul Chong från fusiongrillhuset Butcher Boy. Köttet kommer genomgående från de bästa uppfödarna i Japan och Australien, däribland omi wagyu från Shigaprefekturen.

Och ha tröst vegetarianer, även vegetariska läckerheter landar på grillen.

21 Ocean Way
www.skirt.sg

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!