Andalusien, Spanien: Cádiz – Europas äldsta stad
Cádiz är den äldsta, permanent bebodda staden i Europa – men den är ändå inte lika känd som exempelvis Sevilla. Märkligt tycker RES redaktör David Grudd. Foto: Istock.
Spanien

Cádiz – Europas äldsta stad

Be någon att nämna tre andalusiska städer och de flesta kommer att räkna upp Sevilla, Córdoba och Granada – men inte Cádiz. Något märkligt, eftersom mänskligheten har haft tid att bekanta sig med den vackra staden med de mysiga gränderna. Gott om tid, till och med. Staden grundades redan 1 100 år före vår tidräkning, vilket gör Cádiz den äldsta, permanent bebodda staden i Europa.

Text: David Grudd

Hotell i Cádiz

När Halle Berrys rollfigur stiger upp ur havet i Bondfilmen Die Another Day är handlingen förlagd till Havanna. Men i själva verket är scenen inspelad på den kritvita stranden i Cádiz – eller ”Europas Havanna”, som staden ibland kallas. En något missvisande benämning, som snarare skulle vara den motsatta. När den kubanska huvudstaden grundades i början av 1500-talet hade Cádiz nämligen funnits som stad sedan länge. Väldigt länge. Cádiz anlades av fenicierna redan 1 100 år före vår tidräknings begynnelse och är därmed inte bara en av världens äldsta hamnstäder utan även den stad i Europa som oavbrutet har varit bebodd under längst tid. Historiens vingslag är påtagliga här. Långt fler berömdheter än James Bond har varit på besök i Cádiz – Julius Caesar gästade staden under sin tid som romersk kejsare och det var härifrån Columbus seglade iväg på sin andra, och sin fjärde resa till Amerika.


Foto: Istock.

Cádiz är belägen längs Atlantkusten i sydvästra Andalusien, i provinsen som bär samma namn som staden. Här bor omkring 125 000 människor och kulturlivet är rikt året om. På de vackra torgen och i de mysiga gränderna serveras fantastiska lokala specialiteter på de otaliga tapasbarerna. Bläckfisk, pata negra-skinka, getost och räkor förstås. Små, stora eller carabineros-stora – i Cádiz tillagas räkor i alla storlekar till perfektion här på traditionellt, andalusiskt vis. Inte minst som ingrediens i de klassiska, andalusiska räkplättarna tortillitas de camarones.

Vackra byggnader finns det också gott om i Cádiz. I hjärtat av staden finns det 45 meter höga Taviratornet – ett kombinerat historiskt museum och utsiktstorn med underbara vyer från toppen åt vilket håll du än vrider ditt huvud. I Cádiz hittar du även de vackra ruinerna från en av världens största romerska teatrar. Teatern, som byggdes för över 2 000 år sedan, rymde 20 000 åskådare, men övergavs och fick i stället lämna plats åt en borg på 1300-talet. Först 1980 upptäcktes ruinerna sedan en eldsvåda förstörde några av de närliggande byggnaderna. I dag är teaterruinerna en av Cádiz mest populära sevärdheter för turister.

En annan orsak till att besökare trivs så bra i Cádiz är stränderna. Kritvita stränder som här på Atlantkusten är så vidsträckta och långa att trängsel är ett nästintill okänt bekymmer. Playa de la Caleta är den mest berömda av stadens stränder och det var också just här, i den karibiska miljön, som Halle Berry klev upp från det klara vattnet.

Varför inte följa henne i spåren och besöka Cádiz – Europas äldsta stad?

 

Publicerad: 2016-08-03