Barcelona, Spanien: Sant Joan – midsommar på katalanskt vis
Getty Images
Korrens tips

Sant Joan – midsommar på katalanskt vis

Var ska man bo, äta, dricka och göra i vackra Barcelona? RES Barcelona-korre Ida Mogren ger dig de senaste trenderna och vad som är hett i storstaden just nu. Veckans tips är att fira midsommar på ett katalanskt vis. 

Lediga rum & priser i Barcelona

Denna vecka firar man i hela Spaniens motsvarighet till midsommar, på katalanska heter det Sant Joan och på Spanska Sant Juan, och firas kvällen den 23 Juni varje år. I Katalonien kallas kvällen för “Nit de Foc” som betyder Eldens kväll.

Runt om i hela Spanien tänder man eldar när solen gått ner och vid kustnära städer som Barcelona, tänds dessa eldar på stranden. Eldarna görs med gamla möbler och skräp.

Festen börjar med en middag med familj och vänner, gärna utomhus och med grannarna. Vanligtvis stängs hela gator av och man dukar långbordg. Vid middagen är den traditionella efterrätten coca de Sant Joan, en stenugnsbakat bröd som strös med socker, den självklara desserten och det skålas med med lokala mousserande vinet cava.

Efter middagen samlas man vid elden där barn och vuxna slänger smällare och skjuter fyrverkerier. En liten rolig annektdor är att man i Spanien skjuter fyrverkerier på midsommar och inte på nyår. De yngre spanjorerna firar sedan med musik och fest på stranden fram till på morgontimmarna.

Publicerad: 2019-06-20