Barcelona, Spanien: Skönlitterärt om resmålet: Barcelona
Ska du till Barcelona? Packa med de här böckerna om resmålet!

Skönlitterärt om resmålet: Barcelona

Barcelona är inte bara populärt bland turister, många romanförfattare är också svårt förtjusta. Här är fem läsvärda romaner som utspelar sig i och runt omkring Kataloniens huvudstad.

Text: Catherine Fehrm

Hotell i Barcelona

Det går inte att nämna Barcelona och litteratur i samma mening utan att Carlos Ruiz Zafóns namn dyker upp. 2001 debuterade han med romanen Vindens skugga, sju år senare kom uppföljaren Ängelns lek och 2011 fullbordades trilogin i och med Himlens fånge. Samtliga tre är på god väg att bli moderna klassiker och målar upp magisk realism när den är som allra bäst. Mer lokalfärg och Barcelonaatmosfär är svår att finna.

I den första romanen får 10-årige Daniel följa med sin far till ”De bortglömda böckernas gravkammare” där han får välja en alldeles egen bok. Det visar sig snart att den ska vända upp och ner på hela Daniels värld i takt med att gränsen mellan bokens innehåll och hans eget liv undan för undan suddas ut. En fantastisk historia som sveper över flera decennier och manar till sträckläsning. Boken har väckt stor uppståndelse och i dag finns det guidade stadsvandringar i dess spår både på spanska och engelska.

En annan färgstark berättelse är Ildefonso Falcones prisbelönta roman Katedralen vid havet, som ger en bild av staden under 1300-talet. Boken, som är Barcelonafödde Falcones debutroman, gavs ut 2006 och översattes till svenska två år senare. Vi får följa den unge Arnaus händelserika liv i en tid av krig, pest och religiösa förföljelser i ett föränderligt Barcelona. Falcones har även utkommit med två andra, historiska romaner som utspelar i andra delar av Spanien. I Fatimas hand är handlingen förlagd till 1500-talets Andalusien och den senaste, Barfotadrottningen, utspelar sig under Sevillas 1700-tal.

Slutligen ytterligare en roman där staden är i fokus, särskilt dess skuggsidor. Staden utan tid är en mycket passande titel för Enrique Moriels historia utan något egentligt slut. Det här är en spännande äventyrsroman som följer staden genom århundraden av mystiska händelser i mörker och skugga. En gäckande gärningsman rör sig genom tid och rum och sprider skräck i Barcelona.

Publicerad: 2016-08-04