Spanien

Fem favoriter i Spanien

Spaniens verkliga prakt och charm finns inte på stranden. Den finns i de anrika städerna. Omgiven av magnifika borgar, slott och katedraler kan du känna historiens vingslag. Följ med till fem spanska favoriter. 

 

Salamanca – den gyllene staden
Salamanca är osedvanligt vacker och anses vara en av de mest praktfulla renässansstäderna i Europa.
Med ett av Västeuropas äldsta universitet, grundat redan 1218, har Salamanca gjort sig känd som kunskapens stad. Universitetsbyggnaden med sin gotiska platereskfasad är häpnadsväckande. Men det är ändå inte den som får besökaren att tappa hakan. Det är den magiska glöden. Den speciella sandsten som använts till stadsbyggnaderna har genom århundraden på det spanska höglandet präglats av naturens krafter vilket gett hela staden en gyllene färg och smeknamnet ”la ciudad dorad” – den gyllene staden. Här osar det av historia. Kelter, romare och morer är bara några av dem som har satt sin prägel på staden sedan den grundades omkring år 400 före Kristus. Sevärdheterna avlöser varandra utmed de kullerstensbelagda gatorna. Stadens två katedraler sträcker sig mot himlen och kämpar om de imponerade turisternas uppmärksamhet. Den gotiska och delvis barocka katedralen, som byggdes 1513, är enorm i all sin pompa och ståt. Den romerska katedralen har funnits på plats sedan 1150. Och vid Plaza Mayor, Spaniens vackraste torg, kan du koppla av och smälta alla gyllene intryck från Salamanca.

Hotell i Salamanca

 

Segovia – Törnrosastaden
Segovia har ofta hamnat lite i skymundan av den mer populära Toledo. Men när du närmar dig och ser staden i fjärran är det svårt att förstå varför. Att resa in i Segovia är nämligen som att fara rakt i sagan om Törnrosa. Det sägs faktiskt att Segovias fästning, Alcázar, var inspirationskällan till Walt Disneys Törnrosaslott. Och det är inte konstigt. Borgen har allt man annars bara hittar i sagornas värld: runda torn, vallgravar, salar och hemliga rum som varit hem åt ett otal kungligheter genom åren. Alcázar i Segovia nämns för första gången i historiska dokument från 1122 men mycket tyder på att fästningen grundlades redan under den romerska ockupationen. Det var också romarna som byggde den berömda viadukt som ledde vatten in till byn ända fram till slutet av artonhundratalet. Nu fungerar den högresta, över två tusen år gamla viadukten som gräns mellan den gamla och nya delen av staden. Dessutom är den en unik sevärdhet. Katedralen i Segovia, som är en av de vackraste gotiska byggnaderna i hela Spanien, kallas ibland för ”katedralernas first lady”. Den ackompanjeras av ytterligare ett tjugotal kyrkor i staden, något som bidragit till att Segovia är ett så populärt resmål för brudpar. Många nygifta är det som strosat genom stadens gamla kvarter där romantiken blomstrar och varje hus är en sevärdhet i sig.

Hotell i Segovia

 

Toledo – Spaniens stolthet
Spaniens store diktare Miguel de Cervantes beskrev Toledo som Spaniens stolthet och som den starkast lysande stjärnan bland spanska städer. Den över två tusen år gamla staden är i dag en av de bäst bevarade i Spanien och finns i likhet med både Segovia, Ávila och Salamanca på Unescos världsarvslista. Stadsmuren omgärdar en stad som vittnar om att kristna, muslimer och judar har levt sida vid sida i århundraden. Kyrkor, moskéer och synagogor har alla getts plats i Toledo, tidigare huvudstad i Spanien. Här finns praktfulla medeltidsbyggnader som katedralen från 1226 och kungaslottet Alcázar från västgoternas tid. Än i dag är den smideskonst som tidigt gjorde staden vida känd stor här. Tyvärr har turismen satt sina spår. De vackra byggnaderna trängs med ett överflöd av souvenirer och busslaster av tyska, italienska och brittiska turister. För att se staden är det därför bäst att besöka den sent på eftermiddagen och kvällen, när de flesta turisterna rest tillbaka till Madrid och stadens invånare ger sig ut på stan. Då finns det plats att strosa i de smala gränderna. När kvällen sänker sig och strålkastare lyser upp de vackra byggnaderna sjunker stadens överväldigande historia in och Toledo blir plötsligt oförglömlig.

Hotell i Toledo

 

Trujillo – conquistadorens stad
Trujillo är Spaniens främste erövrares hemstad. Hit kommer turisterna, inte minst spanjorerna själva, i horder för att låta sig fotograferas framför den enorma ryttarstatyn av Francisco Pizarro, conquistador i den spanska armé som erövrade inkariket på femtonhundratalet. Den dramatiska statyn av Pizarro finns på stadens livliga torg, Plaza Mayor, och är Trujillos främsta kännetecken. Men conquistadoren som bidrog till det spanska imperiet är inte den enda anledningen till att besöka den här lilla staden i Extremaduraregionen. Det pittoreska kullerstensbelagda torget anses vara ett av de mest intressanta i hela Europa. Här finns en mängd kaféer, restauranger och butiker. De storslagna palats som omgärdar torget är präglade av tidens gång, likväl är det mäkta imponerande. Precis som de flesta andra stora byggnader i staden uppfördes den med hjälp av rikedomar som spanjorerna tog med sig tillbaka när de med Pizarro i täten härjade i den nya världen under femtonhundratalet. Trujillo är en romantisk stad med vindlande gränder genom vilka man på sedvanligt spanskt sätt vandrar med sin käraste på kvällen. Här dukar fototillfällena upp sig på löpanden band. Från ovan hörs ett ständigt klapprande ljud från storkarna som flyttar om sina reden i kyrktornen.

Hotell i Trujillo

 

Ávila – Spaniens monument
Mitt ute i den gråbruna ödemarken elva mil nordväst om Madrid tornar den plötsligt majestätiskt upp sig, Spaniens högst belägna provinshuvudstad Ávila. Staden, som egentligen är en borg från elvahundratalet, omgärdas av en två och en halv kilometer lång mur med åttioåtta torn och nio portar. Sedan länge är Ávila klassad som nationalmonument, något som inte är svårt att förstå när man står mitt i staden omgärdad av vackra kyrkor och välbevarade fästningar. En av kyrkorna, Iglesia de Santa, är uppförd på den plats där stadens mest kända person, Sankta Teresa, föddes. Författaren, nunnan och mystikern var och är en av de största inom spansk historia och litteratur. Vid sidan av Cervantes Don Quijote är hennes Boken om mitt liv den mest lästa spanska boken genom tiderna. När ögat sett sig mätt på alla storslagna byggnadsverk som Ávila har att erbjuda kan även smaklökarna få sitt. Castilla y León-området är vida känt för sin mat, inte minst när det gäller bakverk, kakor och andra sötsaker. Ett måste för besökare i Ávila är att testa en variant av den berömda yemas de Santa Teresa, en specialitet gjord av äggula, socker och citronskal.
Hotell i Avila

Publicerad: 2006-07-01