Spanien: Idas Barcelona

Idas Barcelona

Hotell i Barcelona

Lär känna vår bloggare Ida i Barcelona. Hon blev förälskad i staden under en semesterresa som 16-åring och flyttade dit som 20-åring för att för att plugga spanska i tre månader. Sex år senare är hon fortfarande kvar.

Hur hamnade du i Barcelona?
– Jag bestämde mig för att jag någon gång skulle bo i Barcelona redan under mitt första besök till staden som 16-åring. Mina föräldrar hade släppt iväg mig på vad de trodde var en vanlig familjesemester med en nyfunnen vän och hennes familj.

Vad jag inte hade sagt till mina föräldrar var att hennes föräldrar är kända musiker och att familjen är långt ifrån en vanlig Svensson-familj. Väl på plats fick vi egna nycklar till lägenheten de hade hyrt och vi blev släppta helt fria.

Under två veckor utforskade vi Barcelona helt på egen hand, utan förhållningsregler eller hemgångstider. Vi utforskade verkligen staden till fullo. Vi besökte alla museum, restauranger, barer och klubbar. Det var min första riktiga upplevelse av hur livet kunde se ut utanför Stockholm. Jag föll pladask för Barcelonas smala gator, de fina torgen och den färgsprakande kulturen, här skulle jag bo en dag!

Sagt och gjort: som 20-åring bestämde jag mig att pausa mina studier vid Stockholms universitet för att spendera tre månader i Barcelona. Rätt snabbt insåg jag att det var här jag skulle bo, och sex år senare är jag fortfarande kvar utan planer på att lämna.    

Hur bor du?
– Jag bor i en gammal byggnad i en nyrenoverad fyrarummare i området Eixample Esquerra.

Det bästa med min lägenhet är terassen, jag tror att jag spenderar mer tid på min terass än i lägenheten. Jag bjuder ofta in vänner på middag eller brunch. Området ligger centralt i Barcelona (cirka 15 minuters promenad till Placa Catalunya) men är ett vanligt bostadsområde besparat från stadens massturism.

Livet i mitt kvarter ger mig ofta känslan av att bo i en småstad. Människor hälsar på varandra när man möts på gatan. Trots att det är ett bostadsområde finns här många bra restauranger, marknader och barer.

Vad är det bästa med Barcelona?
– Det bästa med Barcelona är att det är en stad med många kontraster: å ena sidan har du fantastisk natur: hav, strand, berg och skog. Å andra sidan finns ett pulserande storstadsliv och ett färgsprakande kulturliv.

Här förändras livet med årstiderna och beroende på hur ditt liv ser ut för stunden kan du frossa i både natur-, kultur- och matrelaterade upplevelser. I Barcelona lever invånarna under hela veckan, här möter du dina vänner nästa varje dag efter jobbet för att ta en öl eller för att gå på en utställning. Helgerna är fullpackade med konserter och marknader.

Och om inte staden lockar har du inte långt till närmsta paradisstrand, vinregion eller pittoresk fiskeby. 

Vilket är ditt bästa guldkorn till staden?
– Området Poble Sec är ett riktigt guldkorn. Detta område ligger både nära strand, centrum och det vackra berget Montjuic. Området känns som en småstad, där trendiga barer och restauranger varvas med lokala pärlor som har funnits i över hundra år. Hit hittar inte turisterna vilket också håller priserna låga.

Missa inte en dagens lunch på torget Placa Sortidor eller tapas på den klassiska baren Quimet & Quimet. 

Ta del av Idas vardag i Barcelona på hennes blogg.

Publicerad: 2016-04-29