Kanarieöarna, Spanien: Branden på Gran Canaria sprids – turister varnas
Getty Images
NYHET

Branden på Gran Canaria sprids – turister varnas

Den stora skogsbranden på den svenska turistfavoriten Gran Canaria sprider sig.  8 000 personer har hittills tvingats att evakuera, skriver El Mundo.

Text: Elin Fellman

Enligt regionpresident Ángel Víctor Torres är risken överhängande för att elden sprider sig ytterligare. 

Branden som uppstod i lördags i närheten av staden Tejeda har spritt sig på två fronter, i nordväst har elden nått naturparken Tamadaba, längre söderut hotas kommunen Mogán, enligt lokala medier. Utöver Tejeda har följande byar utrymts: Valsendero, Madrelagua, Las Calderetas och Cuevecillas, Lanzarote och El Prado.

Branden har än så länge haft en lite påverkan på turisterna på ön. Researrangören TUI har dock valt att skicka sms till sina resenärer med en avrådan om att köra upp i bergen, där vägarna är avstängda till följd av branden. Resebolaget Ving har också stoppat vissa utflykter.

Omkring 700 brandmän kämpar mot lågorna, och 14 flygplan och helikoptrar deltar i insatsen. En annan försvårande omständighet är väderförhållanden med temperaturer på över 30 grader, torr luft och kraftiga vindar. Myndigheterna varnar därför om att det kan ta dagar innan elden är helt under kontroll.

– Vi kan inte göra mer än vad vi gör. Det är inte ett koordinationsproblem, det är problem med kapaciteten. Vi kan inte stoppa en så här stor brand, säger Ángel Víctor Torres.

Det finns ännu inga rapporter om skadade personer.

Publicerad: 2019-08-20