Las Palmas, Spanien: Hetaste tipsen till Las Palmas

Hetaste tipsen till Las Palmas

Vinter efter vinter är Gran Canaria svenskarnas stora favorit och som huvudstaden Las Palmas har utvecklats på senare tid kan vi gott förstå varför. Här tipsar vår chefredaktör Kajsa Beausang om sina favoriter i Kanarieöarnas hetaste stad.

Text och foto: Kajsa Beausang

Hotell i Las Palmas

Boende

Hotel Bed & Chic – modernt och fräscht
Hotel Bed & Chic är ett familjeägt hotell som öppnade 2013 av fem bröder från ön. Det håller en ovanligt sober och urban design i jämförelse med de flesta hotell i Las Palmas som fastnat i sol-och-bad-turistfällan. Hotellet ligger vid Santa Catalinaparken och saknar därmed havsutsikt, men det är inte långt till Playa de las Canteras för den som kommer för sol och bad. Hotellet har en egen uteservering i parken, men även en takbar. Modernt, snyggt och chict, helt enkelt. Dubbelrum från cirka 850 kronor/ natten.  
General Vives 76
bedandchic.com

Shopping

Las Canteras Lifestyle – bäst längs stranden
Strandpromenaden längs med Playa de las Canteras kantas inte av särskilt många butiker – det är mest restauranger, barer, hotell för hela slanten – och de som finns erbjuder mest billigt krimskrams som man är lyckligare utan. Förutom den här lilla pärlan. Las Canteras Lifestyle ligger i en liten källarlokal med ingång från strandpromenaden och säljer läckra strandklänningar, snygga saronger, mjuka sjalar, fantasifulla smycken och andra noga utvalda små guldkorn som trycker på mentala köpknappar jag inte visste att jag hade. Den australiska ägarinnan handplockar sitt utbud från bland annat Bali och hemlandet. Priserna är riktigt humana. Stängt på måndagar.
Paseo las Canteras 20

Mat & dryck

Casablanca – snygg takbar med havsutsikt
I ärlighetens namn – de flesta restaurangerna längs med strandpromenaden är inte värda att skriva hem om. Casablanca heter den vita – därav namnet – loungeiga takbaren ovanpå den röda restaurangen som går under många namn – Oh, Sole Mío, La Casa Roja – förmodligen på grund av de dåliga recensionerna på Tripadvisor. Maten får beskrivas som ojämn, så nej, det är inte därför du ska gå hit, utan för att loungemiljön är skön att sitta i, med utsikt över havet. Tack vare glasskivorna som agerar både terrassräcke och vindskydd är det inte blåsigt ens när vinden ligger på. Perfekt häng för en drink, med andra ord.
Calle Luis Morote 56

Fataga – historiskt i Catalinaparken
Mitt i Catalinaparken i en K-märkt byggnad ligger den lilla restaurangen Fataga, som en liten vit tårta omringad av ett brätte med terrasser. Det finns inga bord inomhus, byggnaden rymmer bara kök och bar, men vem vill sitta inne när temperaturen tillåter utomhushäng?

Salladerna är mycket bra, stora och smakrika och står verkligen ut i Las Palmas övriga salladsutbud. Fataga har en specialmeny av olika sorters paella, men där får vi erkänna att den vi provade var lite smaklös. I skrivande stund pågår en omfattande renovering av Catalinaparken, vilket gör att omgivningarna kring Fataga inte riktigt är klara, utan man får stå ut med att blicka ut över en byggnadsställning eller två, men inom kort lär även detta tillstånd vara historia. Restaurangen är öppen oavsett.
Santa Catalinaparken
bodegoncasafataga.com

Fuji – anrik japan
Bästa sushin på ön. Ja, förmodligen bästa sushin av samtliga kanarieöar. Kanske även i hela Spanien. Fuji öppnade 1968 och är Spaniens första japanska restaurang. Köksmästaren Miguel Martínez utför magi i köket och är man uppmärksam så upptäcker man att stammisarna beställer specialare som inte finns på menyn. Ser du att grannbordet lyckas med detta – be om samma. Restaurangen ligger bara 50 meter från Playa de las Canteras, men är ändå tämligen anonymt belägen och lite av en dold pärla. Boka bord!
Calle Fernando Guanarteme 56
restaurantefuji.es

La Macarena Taller de Cocina – bäst i kroken
Macarena är egentligen en kedja från fastlandet och det finns ännu en Macarena i Vegueta, gamla stan, men jag tycker att just den här restaurangen är värd att nämna ändå eftersom den är en av få riktigt vettiga restauranger i den här änden av Playa de las Canteras. Macarena har en fräsch, tämligen modern och innovativ meny som skiljer sig en hel del från strandpromenadens menyer med bilder på maten och pommes som standardtillbehör. Vi rekommenderar varmt tonfiskcarpaccion, getostsalladen med ungsbakat äpple, angusburgaren med getost och ceasarsalladen. Restaurangen ligger precis i hörnet där Playa de las Canteras tar slut i norr.
Calle Prudencio Morales 21

 

 

 

Publicerad: 2016-10-28