Årets europeiska huvudstad för gastronomisk kultur är – Madrid.
Det här är våra fem senaste favoriter.
Foto: Oroya at Edition Facebook.
1. Oroya at Edition
Madrids hetaste takbar har inte bara utsökta cocktails utan också den största takpoolen i stan.
Så, kom för att både bada och umgås över en drink eller två. Kom hungrig också, kocken Diego Muñozs peruanska rätter är något i särklass.
Orkar du sedan inte gå vidare är det förresten bara att checka in, Oroya ligger inom boutiquehotellet The Madrid Edition.
Plaza de Celenque 2
www.oroyamadrid.com
Foto: Pressbild / Museo Reina Sofía.
2. NuBel
Att titta förbi Madrids moderna konstmuseum Museo Reina Sofía, där bland annat Picassos berömda Guernica hänger, är alltid en god idé!
Och när du väl är där får du inte missa museiserveringen NuBel som breder ut sig i museets bottenvåning.
Den är sjukt cool, domineras av kul färger och former.
På menyn finns massor av klassiska frukost- och brunchrätter, men också kocken José Olmos fantasifulla tapas.
Kom med fördel framåt kvällen så att du också kan beställa några av mixologen Luis Inchaurragas signaturdrinkar.
Calle Santa Isabel 52
www.museoreinasofia.es
Foto: Mercado de San Miguel / Lisette Gomez.
3. Mercado de San Miguel
Inget besök i Madrid är heller komplett utan besök på ikoniska Mercado de San Miguel.
På 90-talet var det en vanlig, sömnig saluhall. I dag är det ett fantastiskt mattempel av glas och järnsmide där många av stans bättre restauranger har egna stånd.
Man går dit och äter en stående middag med lite småplock – jamón ibérico, ostron och ett glas sherry. Oslagbart!
Plaza de San Miguel, s/n
www.mercadodesanmiguel.es
Foto: La Tasquita de Enfrente.
4. La Tasquita de Enfrente
När Juan José López tog över La Tasquita de Enfrente år 2002 hade det gått 30 år sedan hans pappa Serafín grundade den – och den var väletablerad.
Tillsammans med kocken Nacho Trujillo tog dock López den yngre ett mer modernt, snabbt grepp på krogen i Malasaña.
Klipp 20 år fram i tiden, och dagens La Tasquita är ett 16-kuvertshak med två avsmakningsmenyer. En är enkel i den mån att den baseras på ytterst få ingredienser, den andra betydligt mer avancerad.
Båda är däremot väl värda att uppleva.
Calle Ballesta 6
www.latasquitadeenfrente.com
Foto: Coque.
5. Coque
Tre bröder, en kulinarisk resa i fyra delar á 15 rätter. Det bröderna Rafael, Mario och Diego Sandoval hittat på, på Coque är månne definitionen av en ”matupplevelse”.
Det börjar i baren med drinkar och tilltugg. Därefter väntar den löjligt välfyllda vinkällaren med drygt 3 000 etiketter. Sedan, en sväng i köket – och så till sist, matsalen.
Och i glasen och på tallrikarna? Ja, det sträcker sig från barens majstacos med guacamole, miso och foie gras samt ostron med jalapeñoessens parat med bloody mary-shots.
Till gröna kikärtor med pesto, mjölkdunört, basilikapärlor och sås på parmesan och kärnmjök. Via kökets sotgrillade gurka med vitlöksfrästa räkor, rambutan, inlagda kräftor och frystorkade tomater.
Ja, ni hör ju!
Gör dig besvär även om du håller dig till växtbaserad kost, hela härligheten går att få både vegetarisk och vegansk också.
Marquis del Riscal 11
www.restaurantecoque.com