Madrid, Spanien: El clásico – striden mellan Barcelona och Madrid
Spanien

El clásico – striden mellan Barcelona och Madrid

Vi ställer två spanska giganter mot varandra. Huvudstaden Madrid med sin stökiga charm mot den snygga strandmadonnan Barcelona. Vem vinner när vi frågar spanjorerna själva?

Foto: Esther Navalón Wamba

Hotell i Barcelona & Madrid

Barcelona, Kataloniens hjärta och Europas Medelhavsmetropol, arkitektoniskt fäste och Antonio Gaudís högborg. Madrid, huvudstad, urspanskt säte, knytpunkt och ekonomiskt centrum.

Medan Barcelona har varit den vackra primadonnan har Madrid stått för det smutsiga, snabba och fula – men ack så trevliga och lite galna. Det var där det hände på 1980-talet, när friheten efter årtionden i diktatur kickade i gång den kreativa rörelsen La Movida inom konst, musik och film.

1986 röstades Barcelona fram som värdstad för sommar-OS 1992 och en förvandling av den då lite slitna och relativt internationellt okända staden började. Uttrycket ”Barcelona, posa’t guapa” (”Barcelona blir vackert”, fritt översatt) myntades av Barcelona stad, strandremsor konstruerades mitt i city, Vila Olímpica byggdes och slitna Ciutat Vella putsades upp. Plötsligt ville alla till Barcelona – arkitekter, konstnärer, designers. Staden profilerades som en kosmopolit- och designstad och besökarna strömmade in. Sedermera har staden kommit att bli en av Europas mest välbesökta. Lågprisbolagen går i skytteltrafik och fotbollsmatcher, strandliv och sena klubbnätter lockar. Las Ramblas har blivit en symbol för den osmakliga massturismen och vissa säger att Barcelona har drunknat i sin egen skönhet.

Medan allt detta har hänt har Madrid återigen vaknat till liv. Stadens konstscen är numera en av Europas viktigaste, människor från alla världens hörn hittar hit och det pågår alltmer movimiento i några av stadens centrala barrios. ”Det går inte så bra för huvudstaden i fotboll men i det kulturella kriget vinner Madrid” skrev The Guardian i en artikel i maj 2011 i en jämförelse mellan de två städerna.

Vi har pratat med tongivande citybor i respektive städer för att höra vad de har att säga om striden mellan Barcelona och Madrid.

Jose Luiz Diez, moderedaktör GQ, Madrid

”Jag är från Pamplona men har bott I Madrid i sju år. Alla medier finns här så det var ett självklart val. Spanien är inget modeland generellt men jag tror att stilmässigt hittar man mer trendiga människor i Barcelona även om de klär sig lite för svart. Många Madridbor vill se ut som i London och det kan kännas plagierat ibland. I Madrid finns den bästa shoppingen i Salamanca. Vad som är häftigt med Madrid är blandningen av nya moderna ställen och gamla autentiska butiker som ägts av samma familj i 100 år. Exempelvis finns det en butik mitt bland kedjorna på Fuencarral som säljer allt du kan tänka dig inom järn. I Barcelona är allt så vackert med det gotiska arvet. Men kanske att de försöker lite för mycket? De bästa butikerna där hittar du kring Passeig de Grácia.”

Vad Barcelona har som Madrid saknar:

”Matmarknaden La Boqueria, allt där är perfekt upplagt och vackert. I Madrid har dessa typer av marknader försvunnit.”

Joses favoritbutiker i Madrid

García Madrid
Modernt spanskt herrmode.
Conde de Aranda 6
+34-91-431 46 16
www.garciamadrid.com

Do
Nordiskt möter shabby chic. Konceptbutik med kafé, tidningar, konst och design.
Fernando VI 13
+34-91-310 62 17
www.dodesign.es

Gallery
Exklusivt men sportigt. Limited editions från exempelvis Lanvin och Keds.
Jorge Juan 38
+34- 91- 576 79 31
www.gallerymadrid.com

 

Josep Abril, designer, Barcelona

”Folk säger att Barcelona är en designstad men det är svårt att avgöra när man är härifrån. Estetiskt är Barcelona väldigt vacker, men tyvärr har det eviga fejandet hämmat kreativiteten. Exempelvis måste alla uteserveringar enligt lag ha samma slags stolar och bord. Skillnaden mellan Barcelona och Madrid är som ordning mot kaos. I Barcelona är allt perfekt: träden står lika långt ifrån varandra och om någon sprayar graffiti görs det rent direkt efteråt. Det har inte alltid varit så, jag minns när La Pedrera var smutsigt men gratis. Nu är det alltid fullt av japaner och det kostar massor att gå in. Ryanairturismen har förändrat staden fruktansvärt, en kaffe kan kosta 2,40 euro och när jag går till Ramblas eller Calle Ferran vet jag inte var jag befinner mig längre. Stilmässigt har vi katalaner alltid identifierat oss mer med belgare än med italienare. Och vi klär oss inte i lika mycket färger som andra spanjorer, men jag håller inte medom att vi är mer eleganta. Tvärtom har folk frågat mig varför Barcelonabor är så avslappnade och går på teater i keps och sneakers. Jag vet inte varför det är så. Jag tror inte att shoppingen skiljer sig så mycket åt i de två städerna.”

Vad Madrid har som Barcelona saknar:

”Människor är väldigt öppna och det är lätt att göra saker, ett lätt kaos.”

Joseps shoppingadresser i Barcelona

Josep Abril Storeroom
För udda plagg från Joseps kollektioner (enbart herr). I lokalerna bredvid finns ett konstgalleri och en möbelbutik. Öppet på torsdagar mellan 12.00 och 16.00.
Consell de Cent 159
+34-93-453 68 92
www.josepabril.com

The Outpost
Måsten för Barcelonas modemän. Skor och kläder från bland annat Balenciaga, Comme de Garçons och Jil Sander.
Roselló 281
+ 34-93-457 71 37
www.theoutpostbcn.com

Miriam Ponsa
Miriam Ponsa är en av Kataloniens mest hyllade designer. ”Gör fantastiska stickade skapelser för kvinnor.”
Elisabets 20
+ 34-93-412 33 81
www.miriamponsa.com

 

David Farrande Mora, matrecensent, coolhunter och konstnär, Madrid

”Ferran Adrià är katalan och var den som drog i gång det spanska gastronomiska undret i slutet av 1990 talet. Nu vill alla kockar vara superstjärnor och dras till Madrid där medierna finns, och därför ligger de bästa restaurangerna här. Tyvärr finns det inte längre så många ställen där du kan äta billig, bra, spansk mat eftersom många små casas de comidas har försvunnit. Jag tror att samma sak har hänt i Barcelona. Tapas är bara för turister. Maten i Madrid och Barcelona skiljer sig inte så mycket från varandra. Katalanska kockar säger att det finns ett typiskt katalanskt cuisine men jag håller inte med. I Madrid har vi mer mat från andra delar av världen, jag älskar att äta på billiga och lite tacky peruanska cevicheställen eller kinesiska restauranger i Madrids kinesiska kvarter Usera. Madrid är en väldigt multikulturell stad, medan Barcelona är mer stängd.”

Vad Barcelona har som Madrid saknar:

”I Barcelona bryr man sig mycket om restaurangens design medan man i Madrid inte kunde bry sig mindre. Ett mellanting skulle vara det bästa.”

Davids tips för mat och dryck i Madrid

Poncelet Cheese Bar
Hundratalet ostar från hela Europa. ”Ett ställe där man faktiskt har ansträngt sig angående inredningen.”
José Abascak 61
+ 34-91-399 25 50
www.ponceletcheesebar.es

Kabuki
”Om du har pengar får du inte missa denna japanska fusion.”
Presidente Carmona 2
+34-91-417 64 15
www.restaurantekabuki.com

Del Diego
”För Madrids bästa cocktails.”
Reina 12
+34-91-523 31 06

 

Javier Torres, stjärnkock, Barcelona

”Det vi lagar på Dos Cielos är influerat av det som vår farmor lagade hemma när vi var små vilket är katalansk mat med brasilianska inslag. Naturliga och rena smaker, inte så tung som katalansk mat är traditionellt. Jag tycker absolut att man kan prata om ett katalanskt kök liksom man kan prata om ett baskiskt eller andalusiskt. Maten är formad efter hav och berg, och vi har väldigt bra råvaror på grund av detta. Enligt mig har Madrid inget vad gäller kulinariska upplevelser som saknas i Barcelona. Dessutom har de senaste årens ekonomiska kris gjort att man kan äta bra för ganska lite pengar i Barcelona. Jag har rest mycket och tycker att staden har en hög nivå som är svår att hitta på andra ställen. För mig är Barcelona nummer ett. I Madrid skulle jag sakna havet.”

Vad Madrid har som Barcelona saknar:

”Folk går ut och äter mer. Staden har mer liv, är flexibel och multikulturell.”

Javiers mattips i Barcelona

Dos Cielos
Katalanskt med brasilianska influenser 24 våningar upp med vy över stranden.
Pere IV
+34-93-367 20 70
www.doscielos.com

El Xiringuito Escribà
Restaurang och strandbar på Playa Mar Bella. ”Väldigt bra stämning, serverar bra arroz, risrätter, typ paella.”
Ronda Litoral 42
+34-93-221 07 29
www.escriba.es

Tapas 24
Tapas är inte bara för turister. Carles Abellan lärdes upp av Ferran Adrià innan han bestämde sig för att öppna eget.
Diputació 269
+34-93-488 09 77
www.tapas24.net

José Robles, gallerist, Madrid

”Madrid är definitivt Spaniens huvudstad för konst. Vi ligger lite efter andra europeiska städer på grund av diktaturen, då kultur inte existerade, men sedan La Movida på 1980-talet har det utvecklats massor. Den ekonomiska kris som vi lever i just nu har haft positiv inverkan på så sätt att spanska konstnärer måste ta sig utomlands. De jag arbetar med måste ha ambitionen att göra internationell karriär annars är de inte intressanta för mig. I Madrid samarbetar vi gallerister med varandra och det är mina kollegor i Barcelona avundsjuka på, där är det mer konkurrens. Barcelona har sitt namn och varumärke men konstscenen är lokal och det finns ingen jämförelse. Jag älskar Barcelona och har aldrig känt mig exkluderad för att jag är från Madrid, tvärtom välkomnad. Rivaliteten är påhittad av politiker. Men jag har aldrig velat bo där, Madrid är en kosmopolit och Barcelona en lantis.”

Vad Barcelona har som Madrid saknar:

”Barcelona har stil! De är mer trendiga där och jag älskar hur de inreder restauranger.”

Josés konsttips i Madrid

Museo Nacional del Prado
”Självklart får man inte missa de stora jättarna, som Prado och Reina Sofia.”
Calle Ruiz de Alarcón 23
www.museodelprado.es

Galeria José Robles
”Mitt galleri ligger väldigt bra till och här har du utgångspunkt till cirka 30 andra som är värda att besöka.”
Belen 2
+34-91-550 05 48
www.galeriajoserobles.com

Casa Encendida
”Ungt och progressivt konst- och kulturcentrum.”
Ronda Valencia 2
+34-90-243 03 22
www.lacasaencendida.es

Centro de Arte dos de Mayo
”Nyöppnad och viktig institution för ung och modern konst. Ligger en tio minuters tågresa bort och är ett måste för den konstintresserade.”
Avenida de la Constitución 25
+34-91-276 02 13
www.ca2m.org

Alejandra Raschkes, gallerist på nyöppnade Mitte Barcelona

”Barcelona är närmare Europa och har alltid haft mer influenser därifrån”

”Flera viktiga gallerier har stängt i Barcelona de senaste åren, i och med krisen har den statliga finansieringen av kultursektorn blivit mindre. Det finns inte så många gallerier som Mitte Barcelona. MACBA och CCCB är destora institutionerna och sedan finns det små gallerier. Mitt koncept är mer öppet och lättare för människor att ta till sig. Barcelona andas design – allt från busshållplatser och bänkar till bensinmackarär designade. Det är svårt att jämföra Barcelona och Madrid eftersom Madrid är en huvudstad. Men vad gäller konst är Madrid mer formell och seriös medan saker och ting är friare i Barcelona. Barcelona har alltid lockat till sig människor från kultursektorn. Till Madrid tror jag att

man flyttar av andra orsaker, den staden är mer business.”

Vad Madrid har som Barcelona saknar:

”Kanske är la noche madrileña mer cool, att den rör sig snabbare.”

Alejandras galleritips i Barcelona

Mitte Barcelona
Galleri och kafé. ”Många kommer hit för att dricka kaffe och när de har gjort det kan de i lugn och ro ta in konst. Vår profil är ung modern konst och en del fotografi.”
Bailén 86
+34-93-265 28 61
www.mitte-barcelona.com

Mutt
Stort galleri och bokaffär i hippa Born.
Comerç 15
+34-93-192 44 38
www.mutt.es

N2
Konstnärer på toppen av sin karriär.
Enrique Granados 61
+34-93-452 05 92
www.n2galeria.com

 

Pilar Velloso, grafisk designer på El Pais helgbilaga, Madrid

”Jag är ursprungligen från Rio de Janeiro men har bott i Barcelona i sju år. Sedan ett halvår tillbaka bor jag i Madrid och är förälskad. I Madrid går jag till barer ensam, det är inga problem och jag träffar nya människor hela tiden. I Madrid blir man automatiskt madrileño när man flyttar hit medan man i Barcelona lätt hamnar utanför den katalanska gemenskapen. Madrid är verkligen en levande stad, söndagar är exempelvis en fantastisk dag i Madrid men i Barcelona pågår ingenting. Samma sak känner jag kring nattlivet, jag minns Barcelonanätter spenderade i taxi åkandes mellan klubbar för att hitta människor. Jag tycker att den staden har förlorat sin själ lite, de senaste åren jag bodde där skulle alla öppna en designbar och många av de mer genuina ställena försvann. Men jag älskar att staden är så uppblandad – turister, Barcelonabor och immigranter rör sig i samma områden. Det gäller även i Madrid, båda städerna är lätta att vistas i som besökare.”

Vad Barcelona har som Madrid saknar:

”Ingenting vad gäller utelivet, Barcelona är mer en stad som lever på dagarna och stranden är givetvis fantastisk

Pilars favoritställen i Madrid

El Cisne Azul
”Ser ut som vilken gammal Madridbar som helst men här äter du Spaniens bästa svamp.”
Gravina 19
+34-91-521 37 99

Casa Las Torrijas
”Ett urcharmigt ställe som bara serverar torrijas. Bakom bardisken står en gubbe som säkert har arbetat här hela sitt liv.” Torrijas är ungefär som fattiga riddare.
Paz 4
+34-91-532 14 73

El Rastro
Lopp- och antikvitetsmarknad. ”Jag går dit nästan varje söndag, ibland med bara 5 euro på fickan, men likväl kommer jag hem med massor av saker.
Metro Latina

 

Silvia Prada, dj och klubbarrangör, Barcelona

”Nattlivet i Barcelona var bättre på 1990-talet när det fanns mer frihet men det är fortfarande bra och det finns tusentals valmöjligheter. Människor i Barcelona gillar att gå ut. För mig är jämförelsen mellan Madrid och Barcelona som att jämföra Los Angeles med New York. Den ena är tacky, den andra är cool. Barcelona är mycket coolare och har bättre dj:er än Madrid som är en stad av populärmusik. Visst, det är lättare att träffa människor i Madrid men de är inte riktiga vänner även om det kan verka så under den utenatt man spenderar tillsammans.”

Vad Madrid har som Barcelona saknar:

”Stora bra museer.”

Silvias utelivstips i Barcelona

Cabaret Berlin
Ett nytt slags klubbkoncept med kabaréshower, humor, musik, mode och konst. ”Barcelonas bästa nattklubb just nu. På lördagar har jag min klubb Whostheboss här.”
Bailen 22
www.carlitosgroup.com

Betty Ford
”Liten men superbra cocktailbar i Raval.”
Joaquín Costa, 56
+34-93-304 13 68

Razzmatazz
Liveakter och klubb.
Pamplona 88
+34-93-320 82 00
www.salarazzmatazz.com

Apolo
Nou de la Rambla
+34-93-441 90 07
www.sala-apolo.com

 

Rosa Veloso, konstnär och fotograf, Madrid

”I Madrid bor folk från hela Spanien, och allt fler från andra delar av Europa och världen, men så fort vi flyttar hit blir vi alla madrileños. Det kan vara en hård stad som vilken storstad som helst men människor är väldigt öppna. Du sitter på en uteservering, börjar prata med någon och vips går ni ut och äter middag tillsammans. Barcelona upplever jag som stängd, pretentiös och provinsiell. Det finns en småstadskänsla där människor bryr sig för mycket om vad grannen tycker. I Madrid ser vi ut lite som vi vill, vi är inte lika snygga men flirtar ändå. Dessutom händer det mycket mer i Madrid, det finns större movimiento och kreativitet. Det är en lätt stad att vara och leva i. Dessutom kan du gå ut alla dagar i veckan.”

Vad Barcelona har som Madrid saknar:

”Givetvis havet och den rena luft som det tillför. Man kan inte cykla lika lätt i Madrid.”

Rosas bästa Madridhak

Annapurna
”Den här indiern ligger precis nedanför mitt hus och är fantastisk, det är Madrids första indiska restaurang.”
Zurbano 5
+34-91-319 87 16
www.annapurnarestaurante.com

Olivia te cuida
”Som att äta i någons vardagsrum.”
Santa Teresa 8
+34-91-702 00 66
www.oliviatecuida.com

Stop Madrid
”En väldigt typisk Madridbar där stans innemänniskor samlas för friterade tapas och cañas.
Hortaleza 11
+34-91-521 88 87
www.stopmadrid.es

Lyona, filmskapare, Barcelona

”Jag är ursprungligen från en by utanför Barcelona men ser mig varken som särskilt katalansk eller som españolita, mer som en världsmedborgare. Jag bor i Grácia och stortrivs, det är som en liten by och väldigt lugnt. Det fanns en fas av mitt liv när jag funderade på att flytta till Madrid för jag gillar staden mycket, och filmbranschen finns där, men i slutändan har jag alltid velat stanna i Barcelona. Det är lätt att träffa människor i Madrid men det blir gärna ytligt, i Barcelona tar det längre tid men de vänner du får är på riktigt. Madrid är för stressigt, stort och smutsigt. Jag är alltid torr i näsan där. Och de kan inte göra bra pa amb tomàquet (typiska katalanska tapas, bröd med tomat och olivolja). Det saknar jag alltid när jag är där.”

Vad Madrid har som Barcelona saknar:

”Madridnatten är speciell och det känns om om allting är möjligt, att man kan hamna var som helst med vem som helst.”

Lyonas favoritställe i Barcelona

Plaza San Pedro de las Puellas

Publicerad: 2012-05-28