Museer i världsklass, fantastiska matupplevelser, lång citystrand och Solkustens solsäkra klimat – det är inte svårt att förstå varför Malaga har blivit svenskarnas nya weekendfavorit. RES har valt de bästa restaurangerna & barerna i den andalusiska kulturmetropolen.
Text & foto: Annika Goldhammer
Restauranger
El Pimpi
Institution från 1971 med strategiskt läge precis vid Picassomuseet. Hit går både turister och ”malagueños” för den historiska atmosfären och de vällagade, traditionella tapasrätterna. På menyn finns lokala specialiteter som köttbullar i mandelsås, Malagasallad (torsk, apelsin och potatis) och konfiterade kronärtskockor. Avsluta gärna med en andalusisk osttallrik eller signaturdesserten: apelsinsorbet med olivolja, havssalt och mandelkrisp. Alldeles intill ligger den modernare systerrestarurangen La Sole del Pimpi.
Calle Granada 62
El Cabra
Varje söndag flockas Malagaborna i Pedregalejo, en före detta fiskeby drygt fem kilometer öster om stadens centrum. Även om stadsdelen håller på att gentrifieras präglas Pedregalejo fortfarande av en genuin och tillbakalutad charm. Den långa strandpromenaden kantas av flera restauranger och kaféer värda en utflykt. Här finns allt från moderna hälsohippiehak som La Galerna till traditionella chiringuitos, det vill säga enkla strandrestauranger med plastbord och nygrillade sardiner. En av de äldsta och mest kända är El Cabra, som bland annat lockar med en prickfri skaldjurspaella.
Paseo Marítimo el Pedregal 17
Atarazanas matmarknad
Malaga har 15 olika matmarknader. Atarazanas är störst, äldst och vackrast – ett måste för alla med minsta matintresse. Här väntar regionens allra finaste råvaror, uppdelade på olika avdelningar för frukt och grönt, fisk och kött, men också flera serveringar där man kan klippa ett par ostron, ett glas cava eller en paella när hungern sätter in. Stängt söndagar. En annan marknad värd ett besök är La Merced, vid Plaza de Merced. Här finns en stor, modern food court med något för alla smaker och plånböcker.
Calle Atarazanas 10
andalucia.com/cities/malaga/ataranzas-market.htm
Astrid
Ekologisk tapasrestaurang med smaker från både Asien och Medelhavet, exempelvis quinoaburgare, koreansk bulgogi och pumpasallad med kokosbaserad ost. Här finns flera veganska rätter och gott om gluten- och laktosfria alternativ. På menyn finns även ”Dagens ekococktail”, färskpressade juicer och naturviner. Öppet för både lunch och middag.
Calle Calderón de la Barca 6
El Mortal
Modern bistro med något för hela dygnet, från morgonens nygräddade croissanter och dekadenta frukostbrickor via lunchmackorna till den mer raffinerade kvällsmenyn. Däremellan serveras oklanderliga cappuccinos och färskpressade juicer. Allt baseras på högklassiga, lokala råvaror och är inte sällan instagramvänligt presenterat. Helt enkelt ett ställe man önskade låg i ens eget hemkvarter.
Plaza Enrique Garcia Herrera 18
facebook.com/elmortalbar
KGB
Gourmettapasbar med moderna och originella smårätter med inspiration från hela världen. Trevligast är att sitta i baren och se kockarna jobba, eller i fönstret med utsikt över bargatan Calle Moreno Monroy. KGB (Kuartel Gastronomic Bar) drivs av en före detta Michelinkock och har ofta välrenommerade gästkockar på besök. Räkälskare bör spara plats för ett par smårätter på räkspecialisten Wendy Gamba mittemot (som dock är allra mest känd för sin oxsvansburgare).
Calle Fresca 12
facebook.com/kgbmalaga
Barer
The Top, Molina Lario
Malaga har flera härliga takbarer. En av de bästa gömmer sig på toppen av hotellet Molina Lario och har utsikt över katedralen och stadens historiska kärna. Baren är uppdelad i flera nivåer och har även pool och en inomhusdel för kyligare kvällar.
Molina Lario 20
Antigua Casa de Guardia
Malagas äldsta vinbar har ingen skylt och ligger lite avsides på en bakgata, men bakom de anonyma trädörrarna gömmer sig en ljuvlig liten tidskapsel. Tänk patinerade vinfat i långa rader, vin i enkla dricksglas och gubbar som sveper sitt vin på stående fot vid bardisken. Inled gärna kvällen med det söta, lokala vinet gjort på en blandning av muscat- och pedro ximenez-druvor tillsammans med ett spett marinerade småfiskar och oliver. Baren öppnade 1840 och vissa av servitörerna ser ut att vara jämngamla med inredningen. Ett unikum!
Alameda Principal 18
antiguacasadeguardia.com
La Tranca
Trendig bar med väggar täckta av obskyra vinylomslag, vermouth serverad direkt från fat och notor som skrivs med krita direkt på bardisken. Hit går du för att kickstarta kvällen med ett glas kall vermouth och ett par tapas (missa inte barens empanadas!). Det är ofta både stimmigt och trångt, men trots det ett svårslaget ställe att inleda kvällen på.
Calle Carretería 93
La Terraza de San Juan
Urban oas på toppen av Malaga Premium Hotel och en av stadens senaste takbarer. Här får du utsikt över både kyrktorn och de omgivande bergen samt cocktails blandade med akrobatiska konster.
Calle San Juan 11
Casa Mira
Stadens bästa glassbar har hållit stilen ända sedan 1890 och drivs i dag av femte generationens glassmakare. Casa Miras storsäljare är turrón (mjuk nougat), men frågan är om inte pistageglassen tar priset.
Calle Marqués de Larios 5 och Calle Andrés Pérez 10