Mallorca, Spanien: Mallorcas bästa mat
Spanien

Mallorcas bästa mat

Vår allra främsta semesterklassiker Mallorca kommer ständigt tillbaka i nya skepnader. Nu är det det mallorkinska köket som öppnar dörren till nya upplevelser.

Text & Foto: Jörgen Ulvsgärd

Hotell på Mallorca
 

Efter 50 år av massturism med sol, hav och fina stränder som främsta lockbeten håller Mallorca nu på att bredda sin smakpalett genom att erbjuda besökarna en genuin matupplevelse. Som representant för denna står det gamla bondeköket med djupa rötter bland de självförsörjande bönderna ute på landsbygden.

Filosofen Satish Kumar föreslog nyligen att Mallorca behöver färre turister, men desto fler ”pilgrimer”. En turist förbrukar och suger ut, en pilgrim söker djupare värden. Denna inställning gör att de kan uppskatta naturen för sin skönhet, och bättre förstå samspelet mellan öbornas historia och nutida livsideal, menar han. I dessa ekonomiska kristider, som inte minst drabbat Spanien, talar han nog tyvärr för döva öron. Men han har en poäng som börjar gå upp för allt fler.

Den mallorkinska maten är så mycket mer än tapas och paella, den senare kommer för övrigt från Sevilla. Uppe i bergen och i de centrala delarna av ön regerar den äkta husmanskosten. Här finns en matlagningstradition som kan stoltsera med de bästa charkuterierna i världen, som till exempel sobrasadan, denna späckstinna patéliknande korv som är själva livlinan i det dagliga livet och som serveras i alla tänkbara konstellationer. För att inte tala om grisköttet, pata negra, som kommer från de svarta svinen uppfödda på korn, bönor och fikon, och så korvarna förstås.


Hotel Reads i Santa María ett par mil utanför Palma.


BOENDE

Palma

Hotel Tres
Detta hotell har ett fantastiskt läge i de vackra gamla kvarteren mitt i Palma, med både takterrass och pol och en mysig innergård. Hotellet är inrymt i en gammal 1700-talsbyggnad men stilen är modern, rummen snygga och personalen trevlig.
Calle del Apuntadors 3, +34 971 71 73 33
Lediga rum & priser

 

Palacio da Sa Galesa
Hotellet är nyligen renoverat och ligger i de gotiska kvarteren i Palma precis intill katedralen. Det är ett 1600-talspalats i klassisk stil med takterrass och pool med utsikt över hamnen och havet. Rummen är inredda med en elegant diskret lyx som passar den gamla palatsbyggnaden. Här får man lugn och ro och ett mycket bra mottagande av personalen. Hotellets restaurang Es Baluard serverar gourmeträtter och leds av stjärnkocken Juan Torrens.
Calle de Miramar 8, +34 971 71 54 00
palaciocasagalesa.com
Vänster bild: Mallorca är en mycket bättre vinproducent än vad många tror. De inhemska druvsorterna är flera och här produceras både rött, vitt och rosé.


Pollença

Hotel Son Brull
Son Brull är ett smakfullt ombyggt och inrett gammalt kloster som ligger på landsbygden en mil utanför Pollença alldeles intill golfbanan. Det är inget stort hotell, men det är det som är tjusningen. Utsikten över dalgången är fantastisk. Son Brull är ett av mina absoluta favorithotell på Mallorca. Tid och rum försvinner och njutningen i de vackert inredda och designade rummen är total. Maten bygger på lokalproducerade råvaror och är förstklassig, spa och pol likaså.
Carretera Pollença-Palma, Pollença, +34-971-53 53 53
Lediga rum & priser
 

Montuïri

Finca Puig Molto
Detta är en finca (ett gammalt spanskt gods) i två våningar och en av de äldsta gårdarna i regionen ett par kilometer utanför Montuïri. Det är ett vackert renoverat stenhus från 1700-talet med en stor härlig trädgård. De flesta som besöker hotellet är tyskar eftersom hotellchefen är från Österrike. Rummen på andra våningen har stora terrasser med kvällsljus. Stället är utmärkt för att upptäcka det inre av Mallorca.
Lediga rum & priser
 

Puerto De Sollér

Hotel Esplendido
Ett nyligen renoverat gammalt lyxhotell med en modern och exklusiv touch. Ligger nere vid vattnet och har suverän utsikt över havsviken. Trädgården är vacker och full av skuggande träd.
Urbanitzacio’ Es Traves 5, +34 971 63 18 50
Lediga rum & priser
På Celler Can Amer, som ligger i Inca, är det kocken Tomeu Torrens som regerar.


Hotel Geranios
Ligger granne med Esplendido och är ett relativt nybyggt hotell där flera av rummen har havsutsikt. Stilen är enkel med bra kvalitet, prisvärt. Diskoteket som ligger 100 meter därifrån kan störa på kvällarna men musiken måste vara slut klockan 24.00.
Paseo de la Platja, +34 971 63 14 40


hotel-losgeranios.com

RESTAURANGER

Palma

Marcelino
Långt bortom shoppinggatorna i en oansenlig gränd ligger denna lilla dolda skatt. Mysfaktorn är närmast noll men maten gudomlig. I det lilla nakna rummet med kaklade väggar och lysrörsbelysning gömmer sig en gastronomisk upplevelse när det gäller fisk och skaldjur. Prova deras navajas, knivmusslor, de bästa jag någonsin ätit. Alla råvaror är pinfärska. Allt smakar hav.
Calle San Lorenzo 25
+34 971 71 26 73

 
Vänster bild: Den lilla restaurangen Ca Na Toneta i Caimari drar matintresserade blickar till sig från hela världen. Höger bild: Skaldjur i alla former är en viktig del av det mallorkinska köket.


Algaida

4 Vents
Restaurangen ligger utanför byn Algaida på vägen mellan Palma och Manacor, och är ett bra stopp för den som vill äta traditionell mallorkinsk mat med en modern stil och av de bästa råvarorna i regionen. Deras caracoles, sniglar i vitlök, är suveräna och bläckfisken likaså. Grönsaksgrytan med kål som jag provade var ljuvlig.

Utanför Algaida på väg mot Manacor
+34 971 66 51 73

Montuïri

Son Bascos
För de som gillar fågel och framför allt vaktel är detta ställe en riktig hotspot. Stenkolsgrillad vaktel, uppfödd på gården i anslutning till restaurangen, serveras utan krusiduller. Hemligheten enligt ägaren är två saker: dels den hemmabyggda grillen och grilltekniken, och dels råvaran som består av omsorgsfullt uppfödda fåglar, enligt ekologiska principer.
Carretera Palma-Artà, +34 971 64 61 70
sonbascos.com
Höger bild: Sobrasadan är korvarnas korv, känd över hela världen och ett måste i varje hem på ön. Vänster bild: Systrarna Maria och Teresa Solivellas i byn Caimari representerar slowfood-rörelsen på Mallorca.

Inca

Celler Can Amer
Restaurangen är en vitrappad vinkällare där de stora ekfaten fortfarande kantar väggarna. Vinkällaren är den äldsta på Mallorca med anor från 1700-talet. Restaurangsalen är stor och sval, en skön oas när inlandets sommarhetta slår till. Här har Dona Antonia regerat i över 40 år, men nu har sonen Tomeu Torrens tagit över. Grunden i hans matfilosofi kommer från de enkla lantköken, men är mixad i en modernare stil. Allt andas hög kvalitet, är vällagat och smakar mycket gott. Att vinerna i denna gamla vinkällare håller hög klass är väl närmare ett understatement.
Calle Pau 39, +34 971 50 12 61
celler-canamer.com


Puerto de Sollér

Es Canyís
Fisk- och skaldjursrestaurang på strandpromenaden i Puerto de Sollér. Duktig kock som hanterar råvarorna från havet med stor kärlek och stort kunnande.
Playa d’en Repic 21, +34 9741 63 14 06
escanyis.es
Höger bild: Restaurang 4 Vents i utkanten av Algaida.

Publicerad: 2012-09-12