Spanien: Pluras bästa tips till Spanien

Pluras bästa tips till Spanien

Med Pluras kök kokade, hackade och brässerade sig Plura in i svenskarnas hjärtan och kök. Programmet flyttade sedermera från sångarens lägenhet på Kungsholmen i Stockholm till ett hus utanför Barcelona i Spanien. Här är Pluras spanska favoriter…

Bästa:

… storstad
– Barcelona, jag firade jul och nyår där 1987, sen dess har jag återvänt många gånger, bland annat för att göra tv-programmet Pluras kök, samt för att skriva min spanska kokbok. Madrid är också fint men lite kärvare att omfamna, men det kan ju passa somliga.

… strand
– En sandstrand är ju en sandstrand, jag föredrar klippor, men stranden i Cadaques, en liten stad norr om Barcelona på Costa Brava-kusten minns jag med värme, där finns både sand och klippor och små mysiga restauranger. Fem minuters bilfärd från stranden kan man beskåda konstnären Salvador Dalís hus med de stora, vita äggen på taket.

… ö
– Det får bli Mallorca det, en ganska sen men rolig bekantskap, vi hyrde ett hus i Soller och lagade mat till min kokbok i en vecka. Gör så här: Ta spårvagnen över slätter, berg och tunnlar till Soller från Palma, eller fortsätt tio minuter till och gå av i Puerto del Soller, hamnen som ligger i en bukt med sandstrand, fyr och en massa barer och restauranger.

… kafé
– 1987 var jag på ett ställe i Barcelona som utropade sig till världens äldsta kafé. Det må vara hur det vill med den saken men gott kaffe hade de. Det låg i de gotiska kvarteren nära rådhuset. En liten specialitet där var att konjaken hälldes upp i varma konjakskupor och sedan trycktes en citron fast som lock på glaset. Citronen värmdes upp lite och gav konjaken en svag citrusdoft – en stor succé. Tyvärr har jag glömt namnet på stället. Men hela Spanien vimlar av trevliga kaféer. Det är bara att gå ut på gatan och börja promenera, när man blir sugen på en fika går man in på något som ser bra ut, läser en bok, tittar på folk, ibland har man otur men oftast inte.

… bar
– Alla tapasbarer i San Sebastian, – underbart, frosseri – man drar från krog till krog som det heter i den gamla visan.

… hotell
– Hotell i all ära men jag hyr alltid lägenhet eller hus, det är det bästa sättet att komma in i ett land. Man handlar sin egen frukostmat, färskt bröd hos bagaren, lite skinka och manchego, en snabb café con leche på kvartersfiket sen hem till frukost på balkongen. Min kompis Mauro (Scocco) bor alltid på hotell Jazz i Barcelona, så det är nog bra.

Hotell Jazz i Barcelona

… restaurang
– Barcelona är fullt av bra restauranger, allt från enkla hak till fine dining. Min favorit är Bar Mundial som ligger vid Plaza de Sant Augusti Vell. Ett enkelt ställe där man serverar fisk och skaldjur i små eller större portioner, köket är väl cirka en och en halv kvadratmeter stort, men maten kommer ut ögonaböj. Tapas 24 är en annan tapasbar som är grym, den ligger i hörnet av Passeig de Gracia och Diputació inte långt från Plaza Catalunya. Det var ju några år sedan jag var i Barcelona så det finns en del nya jag ska prova när jag kommer dit nästa gång.

… park
– Retiroparken i Madrid, den är lite som Central Park i New York. Här kan man hyra båtar och ro en sväng i sjön, ta en fika på någon uteservering, eller som vi ofta gjorde när vi bodde runt hörnet – hade picknick i gröngräset. Pradomuseet ligger nära parken, väl värt ett besök.

… butik
– Matbutiker, matmarknader – var jag än är i Spanien så är matmarknader ett måste. La Boqueria på La Rambla, Barcelona är till exempel fantastisk.

… pryl på resan
– En bra bok, gärna med anknytning till landet eller staden man befinner sig i.

 

Publicerad: 2016-08-18