Sri Lanka: Sri Lanka lockar tillbaka turister med gratis visum
Getty Images
Nyhet

Sri Lanka lockar tillbaka turister med gratis visum

Turismen i Sri Lanka minskade kraftigt efter de tragiska bombningarna i landet den 21 april i år. I maj månad minskade besöken med hela 70 procent och i ett försök att få tillbaka turisterna erbjuds nu svenskar och resenärer från 47 andra länder gratis turistvisum. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser

Svenskarna har länge varit tvungna att ansöka om, och betala för, visum till Sri Lanka. Från och med 1 augusti är visumen gratis och delas ut direkt på flygplatsen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Efter bombningarna då 250 människor miste livet efter attacker mot bland annat lyxhotell och kyrkor avrådde svenska UD att resa till landet. 

Turismen minskade markant och gick som mest ner 70 procent. UD har sedan dess hävt sin avrådan och genom att ta bort avgifterna för visum till landet hoppas Sri Lanka att turisterna ska vilja komma tillbaka. 

– Erbjudandet kommer att gälla i sex månader och regeringen kommer att bedöma inkomstbortfallet från visum efter sex månader, säger en tjänsteman vid turistutvecklingsministeriet till Reuters.

Förr kostade det 300 kronor för en svensk att få visum i Sri Lanka i 30 dagar om man ansökte online och lite mer att få ett ankomstvisum, även kallat ”visa on arrival”. Utöver Sverige ska 47 andra länder få gratis visum. Bland annat USA, Thailand, Australien och Kanada. Erbjudandet kan därför slå tillbaka och innebära stora ekonomiska förluster för Sri Lanka. 

– Om det inte är fördelaktigt så kommer vi att avsluta detta program, säger turistminister John Amaratunga till tidningen Afar news. 

Enligt tidningen har Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe sagt att alla som var inblandade i attackerna och har kopplingar till dem är i förvar och att det är säkert för turister att besöka landet igen. 

Publicerad: 2019-08-08