ARTIKEL

Stjärnkocken Emma Shields byter spår: Nu kör vi goffiga grejer

Oct 27, 2020

Kocken Emma Shields är mest känd för sin medverkan i Årets kock och Kockarnas kamp. I den senare tävlingen kom hon tvåa och förlorade finalen med en enda röst. Men nu tycks hon ha tröttnat på tävla i matlagning. Till vardags arbetar Emma som frilansande kock i eget bolag och just nu driver hon en av de små tårtbitarna på krogtorget Teatern i Ringens köpcentrum på Södermalm i Stockholm. Hon är inte ensam på Teatern, här finns totalt tio olika små krogar som serverar prisvärd snabbmat. 

Teatern är en av Stockholms bästa mötesplatser när gäller innovativ matlagning.

Emma har tidigare arbetat på finkrogar som Oaxen på Djurgården i Stockholm och PM & Vänner i Växjö. Men för närvarande är det alltså prisvärda enklare rätter som gäller. Vi träffar henne i matsalen och framför oss har vi tre av hennes rätter: kroppkaka, slarvsylta och jordärtskocka.

- Jag gillar utgår från nordiska råvaror. Nu kör vi goffiga grejer. Det är vällagat, enkelt och gott. På fine dining-krogar har man mer tid. Här kör vi ut rätterna på tre minuter, säger Emma Shields i RES podcast-intervju. 

Och när Emma inte äter sin egen mat går hon gärna på Frantzén när hon vill ha fine dining. I mellanklass-divisionen i Stockholm rekommenderar hon Sensum på Wallingatan och Bar Agrikultur på Nytorget på Södermalm. 

Lyssna på hela intervjun här och förstå hur Emma har gjort sina tre klassiska husmansrätter moderna och uppdaterade. Och nu undrar du förstås vilken rätt som var godast? Svar slarvsylta på surdegsbröd för 130 kronor. Ett äkta fynd.

 

Mer från RES

Porto Cruz Terrace Lounge 360º. Foto: Pressbild / Espaço Porto Cruz.

Handplockade tips

7 (nya!) upptäckter i Porto

Lissabons lillasyster Porto korkar upp med vin, kultur och otroliga hotell, mitt i smeten i en världsarvslistad stadskärna.

Simon Rogan utanför sin trestjärna L’Enclume i engelska Cumbria. Foto: Pressbild / Three Stars Group.

Handplockade tips

4 matdestinationer att hålla koll på 2024

Resor och mat hänger omistligt ihop, det är sedan gammalt. Men finns det några särskilda platser som foodieresenärer bör zooma in på just nu? RES:s redaktion delar med sig av fyra spaningar på matdestinationer vi i år upplever särskilt spännande.

Peruanskt på taket till hotellet The Madrid Edition. Foto: Oroya at Edition Facebook.

Handplockade tips

5 krogfavoriter i Madrid

Årets europeiska huvudstad för gastronomisk kultur är – Madrid. Det här är våra fem senaste favoriter.