Storbritannien: Hemlig resa med brittiska Mystery Tours
Tips

Hemlig resa med brittiska Mystery Tours

Imaginative Traveller erbjuder mystisk resa med kultur, äventyr och naturupplevelser. Att köpa en femton dagar lång resa för 25 000 kronor utan att veta vart man ska åka låter lite som ett skämt. Men det faktiskt ett nytt koncept inom den brittiska resesektorn. Det kallas för Mystery Tour och resorna arrangeras av resebolaget Imaginative Traveller.

Konceptet med Mystery Tours går ut på att man bokar en resa med bestämda datum och dyker upp på Heathrow med resväska och pass. Jim O’Brien är chef för arrangören Imaginative Traveller.

Vad får man uppleva på en Mystery Tour?

– En blandning av kultur, äventyr och naturupplevelser. Och mysteriet fortsätter under de fjorton dagarna. Det är alltså inte så att vi anländer med flyget och delar ut scheman utan folk får reda på vad vi ska göra dag för dag, ibland först strax innan vi har kommit fram till dagens utflyktsmål.

Hur ska man kunna packa vettigt om man inte vet om man ska hamna i Timbuktu eller Antarktis?

– Vi undviker resmål med extremt klimat och vi meddelar resenären om de ungefärliga temperaturer de måste vara förberedda på. Vi förser dem också med en lista på saker och kläder som kan vara nyttiga att ha med sig men den är tillräckligt vag för att inte förstöra mysteriet.

Vilken typ av resenär ska man vara för att gilla det här?

– Man måste vara öppen och positiv, gilla att resa i grupp med en reseledare. Vara i god form och ha vissa vaccinationer. Nästan allt ingår i priset, mat och inträdesbiljetter. Och det finns naturligtvis en möjlighet att resan går till ett land som någon varit i innan, så vi anstränger oss för att hitta på ovanliga saker också, pärlor som är okända för de flesta.

Bokningarna strömmar in. Vad är det som appellerar till folk?

– Det är nog känslan av att ge sig ut på ett riktigt äventyr, att inte ha bestämda förväntningar. Det låter kanske lite dramatiskt men det är ju en resa in i det okända.

En Mystery Tour-resa kostar cirka 25 000 kronor.
imaginative-traveller.com

Publicerad: 2009-09-27