London, Storbritannien: Miniguide: London
Tips

Miniguide: London

Linda Iliste är en svensk-estnisk skribent som för fem år sedan flyttade från Reykjavik till London varifrån hon frilansar med fokus på resor och kultur. Här är hennes hetaste tips i London just nu. 

Text: Linda Iliste

Lediga rum & priser i LondonMAT & DRYCK

Eldpinad gastronomi

Gridiron by COMO

Hawksmoor-kändisen Richard H Turner står bakom minimalistiska grillkrogen Gridiron där, surprise surprise, alla råvaror halstras över öppen flamma. Menyn har lite av all slags kosthållning, men det är det gröna – den eldpinade purjolöken, den perfekt rostade blomkålen, crème brûlée med rökiga klementiner – som stjäl showen. Mixologerna Max och Noel Venning parar härligheterna med prisbelönta cocktails, och blir det för mycket av det alkoholhaltiga är det bara att rulla tre steg till stiliga COMO Metropolitan Hotel.
19 Old Park Lane, Mayfair W1K
gridironlondon.com

Burmesiska delikatesser

Lahpet

London har ynka två burmesiska restauranger, denna öppnade först i en valvgång intill London Fields. Ryktet spred sig, populariteten sköt i höjden och Lahpet ligger numera i en större lokal mitt i livliga Shoreditch. Miljön har blivit mer art déco än asiatisk överdos, men den unika matsedeln har man behållit. Missa inte knaprig ”thok” på picklade teblad och ”chow chow” med chiliheta linser.
58 Bethnal Green Road, Shoreditch E1
lahpet.co.uk

Klassiskt spanskt i ikonisk Londonmiljö

Brindisa Battersea

Kan förnyelsen av Battersea Power Station jämföras med Slussen? På sätt och vis, det är ett moderniseringsprojekt vars k-märkta nav ligger många Londonbor nära hjärtat. Bland kraftverkets nya kluster av krogar, butiker, parker och kulturlokaler sticker Brindisa ut. Dels för sitt utmärkta läge vid Themsen, dels för man vid sidan av de spanska tapasklassikerna erbjuder middagsklubbar, provsmakningsevent och experimentella kockmöten. Inget besök är det andra likt.
25 Circus Road West, Battersea SW11
brindisakitchens.comSHOPPING

Vintage, fair trade och handgjort

Mero Retro

Vad du än kikar på här kan grundarna Sanju Tamang och Ro Rai berätta historien bakom plagget, accessoaren, hatten eller skorna. De har omsorgsfullt handplockat varje liten pinal, och vid sidan av vintageföremålen är så gott som allt handgjort av goda vänner till paret. Fyndchanserna är med andra ord utmärkta, inte minst av originella smycken och ljuvligt senapsgula mandarinjackor.
2 Bradbury Street, Dalston N16
meroretro.comSE & GÖRA

Parken framför andra

Kew Gardens
Kungliga botaniska trädgården sydväst om Themsen är fantastisk att bevittna årstidsväxlingarna i. Men inget slår sommaren då de 121 hektaren grönskar och doftar som bäst, på toppen av sin livscykel. Missa inte Temperate House, världens största viktorianska glashus som nyligen återöppnat efter att man flyttat 10 000 plantor och ersatt 15 000 rutor, det är betagande vackert. Men kom tidigt, köerna blir snabbt långa.
Richmond TW9
kew.org

Färgstark konst i brutalistiskt kulturcenter

”Lee Krasner: Living Colour”

Lee Krasner var en av fjolårhundradets viktigaste abstrakta konstnärer och i en av sommarens mest spännande utställningar visas många av hennes lika stora som färgstarka dukar. Snäppet mer fascinerande är dock Krasners mer okända kolteckningar och tidiga självporträtt. De visar en känslighet och detaljrikedom som sätter ett annorlunda perspektiv på hennes vidsträckta verk. Pågår fram till 1 september på Barbican Centre, vars brutalistiska arkitektur är värd ett besök i sig.
Silk Street, Barbican EC2Y
barbican.org

Publicerad: 2019-09-05