London, Storbritannien: Moio – skandinavisk & portugisisk fusion
Korrens tips

Moio – skandinavisk & portugisisk fusion

Var ska man bo, äta och dricka i metropolen London? RES London-korre Linda Iliste ger dig de senaste trenderna och vad som är hett i storstaden just nu. Veckans tips är fusionrestaurangen Moio.

Lediga rum & priser i London

Det är inte varje dag man trillar över ett kök som blandar portugisiska och skandinaviska smaker. Men så är restaurangen Moio – passande döpt så efter en mystisk portugisisk mätenhet som bland annat sägs ha använts i landets salthandel med Skandinavien på 1700-talet – alstrad av portugisiske kocken João Ferreira Pinto och svenska sommelieren Carolina Seibel. De tu har tidigare jobbat ihop på Michelinbelönade Portland och även om deras ambitioner på Moio tycks mer avslappnade än vad de franska kritikerna vanligtvis lockas av, råder ingen brist på omsorgsfullt hantverk. Atmosfären på Moio påminner om en mysig kvarterskrog, med ynka 35 sittplatser på en adress i ett av östra Londons skönaste områden, samtidigt som rätterna hör till den där kategorin mat som behöver smakas för att på allvar begripas.

Framför oss får vi nämligen sådant som fluffigt smör med kaffe (!) till de tjocka skivorna rykande varmt bröd, blomkålspannacotta med marinerade kammusslor, hallon-, plommon- och tomatsallad som samsas med ostglass (!) vilken smälter när en tomatconsommé hälls över, ”seafood barley” som svämmar över både i arom och storlek samt en ostbricka som sportar västerbottenost och lingon. Härligheterna paras med spännande viner à la ett uppfriskande vihno verde på loureirodruvor med mjuk antydan av mango och ananas och en mustig munfull akvavit, hemmakryddad med kardeumma och vitpeppar (!). Ja, många utropstecken blir det!

Den goda paraden av spännande överraskningar som dukas fram är tänkta att dela på, vilket också delvis förklarar varför menyn är ganska liten: bokar du bord med ett gäng vänner kan ni utan större svårigheter njuta av allt som lagas i det öppna köket. Rekommenderas!

moiorestaurant.com
188 Stoke Newington High St, Stoke Newington N16 7JD
Öppettider: Onsdag-lördag 18-23:30 för middag, lördag 12-14:30 för brunch samt söndag 11:30-15:30 för brunch.

Läs den stora reseguiden till London HÄR.

Publicerad: 2019-10-11