London, Storbritannien: Skönlitterärt om resmålet: London

Skönlitterärt om resmålet: London

Smygstarta resan med hjälp av skönlitteraturen. En roman om ditt kommande resmål sätter dig i den rätta stämningen – redan före avresan. Här är våra bästa boktips för dig som ska resa till London.

Text: Catherine Fehrm

Hotell i London

Virginia Woolf och Grahame Greene. Nick Hornby och Zadie Smith. Många är de författare som låtit sina verk utspela sig i London. Ja, det går att utan vidare att fylla hela magasinet med tips på Londonromaner, men eftersom omväxling förnöjer ska vi fatta oss kortare än så.

Vi inleder med Brev till en bokhandel eller 84, Charing Cross Road som originaltiteln lyder. Boken är skriven av den amerikanska författarinnan Helene Hanff och är baserad på en underbar, sann berättelse om den 20 år långa brevväxlingen mellan Helene, bosatt i New York, och bokhandlaren Frank Doel i London. Först efter Doels död fattade Hanff mod och reste till London, resultatet blev ytterligare en bok: The Duchess of Bloomsbury Street. Båda två är måsten för den som tycker om att läsa om London.

Två mer moderna titlar är Brick Lane av Bangladeshfödda Monica Ali, som skildrar integrationen i det nutida London, och Natasha Solomons Mr Rosenblum’s List. I den senare flyttar Jack Rosenblum till London och gör upp en lista över hur en äkta engelsk gentleman ska uppföra sig. En lista som han tänker följa till varje pris…

Flera av de första deckarna såg dagens ljus i London och arvet förs vidare än i dag. Sharon Bolton gör det bättre än de flesta med sina fantastiska miljöbeskrivningar och historiska bakgrunder. Nu ser jag dig, Odödlig och En mörk och förvriden flod är tre, av oss, varmt rekommenderade spänningsromaner som översatts till svenska.

Johan Hakelius böcker behöver däremot inte översättas eftersom de är skrivna på svenska från första början. Det gör dem dock inte desto mindre intressanta ur en anglofils synvinkel. I Döda vita män, Ladies och Rule Britannia är det inte bara London och dess personligheter som står i centrum, men de är samtliga utmärkta för den som vill få den rätta brittiska känslan före avfärd.

Publicerad: 2016-05-18