Att äta gott under solsemestern är viktigt för oss under solsemestern. Grillad fisk och skaldjur är storfavoriten, visar en undersökning från eBeach.se. När det kommer till udda maträtter har flest svenskar testat på att käka bläckfisk, sniglar och kotunga.
Text: Elin Fellman
Förutom fick och skaldjur gillar vi att äta grekisk sallad och tapas under resor innanför Europa.
– Grekland, med dess vackra öar, vita pittoreska hus och turkosa hav, har i flera decennier varit ett solsäkert favoritresmål bland svenskar. Därmed har vi också vant oss vid deras matkultur – till den mån att vi även anammat den på hemmaplan. Det gäller inte bara grekisk mat. Det faktum att tacos näst intill räknas som husmanskost vittnar om hur öppna svenskar är för internationella maträtter, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.
Undersökningen visar också att många svenskar har ett öppet sinne och vågar testa lite mer udda maträtter. Bland annat svarar 13 procent att de provat kotunga. Tio procent har ätit inälvor och sex procent har smakat fårhjärna. Övriga maträtter som dök upp bland svaren var oxtestiklar, hund, krokodil och urin från syrsor.
Topp tio av det svenskarna vill äta:
1. Grillad fisk/skaldjur
2. Grekisk sallad
3. Tapas
4. Pasta
5. Souvlaki
6. Pizza
7. Paella
8. Gyros
9. Moussaka
10. Kebab
Ovanliga rätter som svenskarna testat
Bläckfisk 51 %
Sniglar 21 %
Tunga (från exempelvis ko eller får) 13 %
Grodlår 11 %
Inälvor (från exempelvis ko eller får) 10 %
Blodkorv 8 %
Insekter 8 %
Fötter (från exempelvis gris) 8 %
Fårhjärna 6 %
Sjögurka 2 %