NYHET

Svenskarnas favoritmat under solsemestern

Jul 15, 2019

Att äta gott under solsemestern är viktigt för oss under solsemestern. Grillad fisk och skaldjur är storfavoriten, visar en undersökning från eBeach.se. När det kommer till udda maträtter har flest svenskar testat på att käka bläckfisk, sniglar och kotunga. 

Text: Elin Fellman 

Förutom fick och skaldjur gillar vi att äta grekisk sallad och tapas under resor innanför Europa. 

– Grekland, med dess vackra öar, vita pittoreska hus och turkosa hav, har i flera decennier varit ett solsäkert favoritresmål bland svenskar. Därmed har vi också vant oss vid deras matkultur – till den mån att vi även anammat den på hemmaplan. Det gäller inte bara grekisk mat. Det faktum att tacos näst intill räknas som husmanskost vittnar om hur öppna svenskar är för internationella maträtter, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Undersökningen visar också att många svenskar har ett öppet sinne och vågar testa lite mer udda maträtter. Bland annat svarar 13 procent att de provat kotunga. Tio procent har ätit inälvor och sex procent har smakat fårhjärna. Övriga maträtter som dök upp bland svaren var oxtestiklar, hund, krokodil och urin från syrsor. 

Topp tio av det svenskarna vill äta: 

1. Grillad fisk/skaldjur

2. Grekisk sallad

3. Tapas

4. Pasta

5. Souvlaki

6. Pizza

7. Paella

8. Gyros

9. Moussaka

10. Kebab

Ovanliga rätter som svenskarna testat

Bläckfisk 51 %

Sniglar 21 %

Tunga (från exempelvis ko eller får) 13 %

Grodlår 11 %

Inälvor (från exempelvis ko eller får) 10 %

Blodkorv 8 %

Insekter 8 %

Fötter (från exempelvis gris) 8 %

Fårhjärna 6 %

Sjögurka 2 % 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!