Sverige: 10 bästa tipsen på Österlen
Miniguide

10 bästa tipsen på Österlen

Här är några tips till ljuvliga Österlen. Det fagra Skåneområdet bjuder på orörda landskap med milslånga stränder där det finns upplevelser för alla, från loppisfantaster och vandrare till barnfamiljer och foodies. Här är kännarnas bästa tips.

Kolla rum och tillgång i Kivik 

Caroline Alesmark har tillsammans med Peter Carlsson tagit fram den ultimata guiden över det svåröverträffade utflykts- och semestermålet Österlen i Skåne. Och de vet vad de pratar om. Caroline är frilansjournalist och författare och har tidigare gett ut bland annat Gåtfulla Skåne och Vandringar på SkåneledenPeter är frilansfotograf med djupt rotad kunskap om Österlen. Han har arbetat med olika magasin och bokprojekt i snart 25 år och driver hemsidan österlen.se. För RES har de plockat fram sina bästa tips på Österlen:

 

 

 

  1. Rikstolvan – nyöppnat kulturcentrum i Järrestad som rivstartade sommaren 2019 med utställning av performanceartisten Laurie Anderson och konstnärerna Gittan Jönsson och Tova Mozard.
  2. Arboretet vid Esperöds herrgård utanför Kivik – en undanskymd oas som dessutom har en av Skånes äldsta ekar. 
  3. Vandringslederna kring Brösarp. Du kan bo på Talldungen, Drakamöllan eller Brösars gästgivargård och vandra i alla riktningar. Ett tips är Skåneleden mellan Haväng och Andrarum – en otroligt vacker sträcka som går upp och ner i landskapet längs med Verkeån.
  4. Garageprojektet i Hammenhög och Solhällan i Löderup – två exempel på att man inte behöver bo i storstan för att kunna gå på rockklubb. 
  5. Lilla Smedstorp har ett ovanligt stort antal konstnärer, antik- och retrobutiker och konsthantverkare. Två exempel är Norrvalla som säljer både retroprylar och indiska motorcyklar respektive smeden Per Baker som bland annat gjort skulpturer av delar av Borrby kyrkas avblåsta tak. Dessutom börjar och slutar Gårdlösaleden i byn.
  6. Cake Cowboy – chocolateria, butik och kafé med regnbåksstuk mitt i Kivik. Cake Cowboy blev rikskänt när ägaren drabbades av hatbrott och företagen i Kivik gick samman och hissade 30 regnbågsflaggor för att visa sitt stöd.
  7. Dag Hammarskjölds Backåkra.
  8. Österlens har hela tre byabiografer som visar kvalitetsfilm – Kiviks bio, Borrby bio och Gylleboverket i Östra Vemmerlöv. Nu hoppas vi bara att det börjar visas film på Grand i Simrishamn igen. 
  9. En tidig morgonlöptur mellan Simrishamn och Baskemölla – med hela stranden för dig själv. Missa inte att ta ett dopp i den naturliga lagunen vid Vårhallarna.

Kolla rum och tillgång i Simrishamn på Österlen 

Bubblare: Skillinge Teater i ny regi, Karl Fredrik på Eklaholm,  loppmarknaden vid Suckarnas gång i Simrishamn, Fabriken i Bästekille, Bygatan 35 i Sankt Olof.

   

I boken Österlen - utflykter, upplevelser och nya upptäckter av Caroline Alesmark och Peter Carlsson finns tips på konstgallerier, gårdsbutiker, teatrar, restauranger, kaféer, retrobutiker och yogastudior. Samt tips på vart du kan bada, vandra, cykla, ta del av det rika kulturutbudet eller bara njuta av det berömda ljuset.

 

 

Publicerad: 2020-07-24