Sveriges kulinariska uppsving fortsätter att imponera på smaklökarna. Så även på skidorterna där det inte längre finns något likhetstecken mellan sportlov och mediokra måltider. På de här fem fjällkrogarna kommer du inte att bli besviken.
Foto Tomas Arlemo.
Copperhill restaurang
Fjällvärldens enda designhotell Copperhill Mountain Lodge hittas på toppen av Förberget i Åre Björnen. Det är ritat av Peter Bohlin, samma amerikanske arkitekt som skapat bostäder åt Bill Gates och butiker åt Apple. När skidåkningen är slut för dagen är lobbyn tänkt att vara ett lyxigt vardagsrum, och restaurangen bjuder på nordiska menyer baserade på lokal fisk, svamp, bär och öl. De bär namn som ”klassiker”, ”bondgården” och ”skog och sjö”, vilket avslöjar det säsongsmässiga fokus maten fått. Sugen på vedeldad pizza? Då är hotellets Coppermine ett tips.
Åre Björnen, Åre
copperhill.se
Foto Asaf Kliger, Icehotel.
Chef’s table på Verandan
Skorna av. Välkomstdrink. Ett stort träbord där alla samlas. Och så en meny bestående av tolv rätter i åtta serveringar med tillhörande dryck, lagade av två kockar ur chefskock Camila Biancos brigad. När Icehotel bjuder in till Chef’s table på Verandan är det en exklusiv måltidsupplevelse som väntar, i år inspirerad av de åtta samiska årstiderna, Tornedalen och dess mathistoria. De lokala och närproducerade råvarorna – som röding, ängsyra och maskros – har har bland annat torkats, syltats och saltats så att gäster kan njuta av sommarens smaker även på vintern.
Marknadsvägen 63, Jukkasjärvi
icehotel.com
Foto Nicklas Blom.
Niehku Mountain Villa
Strax nedanför åket Norgesvängen genom granskogen, mer backcountry än topptur, hittas säregna Niehku Mountain Villa runt ruinerna av gamla lokstallar som inte varit i bruk sedan 1923. Det är en exklusiv blandning av boende med attityd och gastronomisk fulländning. Vi pratar punkantologierna i bokhyllan och femhundra flaskorna i vinkällaren. I köket lagar Ragnar Martinsson riktiga fine dining – fullträffar präglade av naturens skafferi, lokala producenter och årstidernas växlingar. Ren kan följas av skrei från Narvik. Otroligt snygg matsal är det också.
Lokvändarvägen 20, Riksgränsen
niehku.com
Foto: Gammelgården.
Gammelgårdens våffelstuga
Bland den gamla skolans utbud sticker Gammelgårdens klassiska våffelstuga ut. I en mysig miljö med 1600-talsanor, full av kuriosa och uppstoppade fåglar, serveras riktigt frasiga godsaker. Gräddade på hemligt recept, serverade med grädde och sylt på bland annat blåbär och hjortron. Sugen på ett större skrovmål? Då är även Restaurang Gammelgården ett tips. Den utsågs till Årets viltkrog 2022, och är specialiserad på välkomponerade måltider lagade med fågel, fisk och vilt från norra Sverige.
Högfjället, Sälen
gammelgarden.se
Foto: Flammans skafferi.
Flammans skafferi
På småskaliga Flammans skafferi brinner Lena Flaten och hennes team för vad de döpt till ”relationsmat”. Kärlek till naturen och hållbara jordbruk är ledord, och en stor del av råvarorna skördas av dem själva. Därefter garvas, röks, kokas och lufttorkas de i samklang med säsong och tillgång. Rågade med smak av fjäll, skog och sjö lagas sedan rätterna ofta i vedugn, där de får ytterligare aromer av björkveden, och serveras i en mysig lokal med plats för 24 personer.
Vintergatan 46, Storlien
flamman.nu