Sverige: Åk på vinsemester innanför Sveriges gränser
Tips

Åk på vinsemester innanför Sveriges gränser

Ibland kan det vara skönt att inte åka så långt bort på semestern. Här kommer fem tips för vinfantasten innanför Sveriges gränser – vinhotell eller ett slott för den som föredrar det.

Text: Sofia Sundström

Ästad Vingård, Halland

Ett vinhotell i Halland som erbjuder en idyllisk atmosfär ute i det gröna. Här kan man välja att bo i något av de högteknologiska rummen med egen bastu eller i en av de timrade stugorna som är inredda med en rustik känsla. Passar för den som gillar att njuta av naturen som är precis utanför dörren eller spanjutaren som kan spendera sin tid i hotellets spa. Ta en guidad tur av deras vingård och lär dig om hur man gör vin, för att sedan självklart njuta av vinet tillsammans med god mat i hotellrestaurangen. Här erbjuds ett flertal olika paket upplevelser men den klassiska vinupplevelsen går på cirka 2 100 kronor per natt.

432 77 Tvååker, Halland

astadvingård.se

Lediga rum & priser


The Winery Hotel, Solna

Ett urbant vinhotell i Solna, Stockholm. Här odlar de visserligen inte sina egna druvor på plats utan de transporteras från Toscana för att sedan framställas i The Winerys vineri i. Detta kan man skymta genom glasväggarna i hotellobbyn eller ta en guidad tur i vineriet om man vill lära sig hur det går till när de skapar sitt vin. Hotellen är snyggt designade med en industriell känsla som inspirerats av Brooklyn, med material som tegel och korkgolv och druvgröna väggar. Här går ett dubbelrum för cirka 1 200 kronor per natt.

Rosenborgsgatan 20, Solna

thewinery.se

Lediga rum & priser

Flädie Mat & Vingård, Bjärred, Skåne

På Flädie mat & vingård har de en ekologisk filosofi. De produkter som används under processen är ekologiskt godkända och även om en viss hantering av plantorna sker maskinellt så är majoriteten gjord för hand – för att försäkra den höga kvalitén. Bo på gårdshotellet, ta en guidad tur och ät god mat i hotellrestaurangen där ett tips är att ta sitt vin på den mysiga utegården. Här går ett dubbelrum för cirka 1 600 kronor per natt.

Flädie Mejeriväg 19, Bjärred

fladiematvingård.se

Lediga rum & priser

Grythyttans Gästgivaregård, Grythyttan

Ett hotell med en historia som här möter nutid. Hotellets vinkällare ligger vägg i vägg med det före detta fångvalvet som huserade olyckliga brottslingar för 350 år sedan. Flera tusen flaskor från olika distrikt i hela värden kan hittas på vinhyllorna, bland annat en av Sveriges äldsta samlingar av viner går att finna här. Vill man lära sig mer om utbudet går det att boka en guidad tur. De 53 olika rummen är individuellt designade med sin egna historia. Ett dubbelrum här går för cirka 2 900 kronor per natt, eller vinpaketet Gourmand från 2 200 kronor per person.

Prästgatan 2, Grythyttan

grythyttansgastgivaregard.se

Lediga rum & priser

Kronovalls Vinslott, Tomelilla

Slottet byggdes på 1760-talet och fick en fransk barockstil på 1890-talet. Perfekt ställe om man vill uppleva en weekend i slottsmiljö. Här kan man njuta av den avslappnande atmosfären, ta en titt på de olika utställningarna som erbjuds och njuta av god mat och ett brett sortiment på viner. 

273 94 Tomelilla

kronovall.se

Lediga rum & priser

Publicerad: 2019-04-23