Sverige: Allt du vill veta om sökandet efter flygresor på nätet, men aldrig vågat fråga om!
Artikel

Allt du vill veta om sökandet efter flygresor på nätet, men aldrig vågat fråga om!

RES skickade ett gäng kluriga frågor till Flygresor.se marknadschef Sofi Cederlöf. När är det exempel bästa att hitta billiga flygresor och hur ofta ändras priserna. Här är expertens svar.

Priserna går upp och ner på flygbiljetter, varför kan det aldrig vara fasta priser? Jag menar, det funkar ju bra på SL med ett fast pris.

Allting handlar om tillgång och efterfrågan. Marknadskrafterna råder. Det fungerar nästan som en börs. Priserna ändras hela tiden för att de bolag som säljer ska lyckas ”vinna ordern”, det vill säga att du som konsument köper.

Hur ofta ändras priserna?

Priserna är i realtid, det ändras hela tiden. Vi som prisjämförelsesajt skapar prispress. Resebyråer och flygbolag som syns hos oss måste ha låga priser för att få affärerna. Det gynnar konsumenterna.

Spelar det någon roll när jag söker, alltså är priset lägre vissa dagar? 

Vi tittar mycket på data för att kunna analysera om det finns något mönster som avslöjar om det finns någon speciell tid på dygnet där det är ett lägre pris, men vi har inte kunnat hitta någon sådant mönster. 

Vilken dag eller tid på dygnet spelar alltså ingen roll för priset. 

Är det bra att vara ute i god tid eller finns det fortfarande sista-minuten-resor?

När biljetten släpps, ungefär ett år före avgång, är det höga priser. Priserna går sedan ner och stabiliseras. De kryper sakta uppåt ju närmare avgångstiden man kommer. Priserna kan gå ner precis före avgång och då kan man fynda! Vi har byggt en funktion som gör att man lätt kan hitta dessa fyndpriser, vi kallar den ”Sista minuten”. 

Jag hittar aldrig några billiga biljetter till höst-, jul- och påsklovet. Finns det inget sätt att lura systemet?

Du behöver inte lura systemet. Du kan använda dig av Flygresor.se:s prispressare eller prisbevakare för hitta biljetter. Med prisbevakaren så får du ett mail när din resa som du söker efter är tillgänglig för det priset som du är villig att betala. Prispressaren hjälper dig att hitta den billigaste dagen för utresa och hemresa. Om du är flexibel så finns det ofta pengar att spara. 

Känner flygresor.se och andra sajter igen mig när jag söker, måste jag radera min historik och söka via inkognitofönster för att bästa pris? 

När du skickar en förfrågan genom oss så skickar vi den vidare till alla resebyråer och flygbolag. Dom svarar oss med ett pris. Det pris som du ser på Flygresor.se är det priset som de måste sälja sin flygbiljett för. Vi ger inte resebyrån eller flygbolaget information om vem det är som har skickat en förfrågan. Går du däremot senare tillbaka direkt till resebyrån eller flygbolaget kan de presentera ett högre pris. Men gör du en prisjämförelse hos oss så försäkrar du dig om att dra nytta av den prispress som vår sajt skapar.Du behöver alltså inte radera din historik när du letar flygbiljetter via Flygresor.se.

Var hittar jag bästa priset, hos flygbolaget eller hos metas-sök eller på Google? (Svara gärna ärligt.)

Vi är den största prisjämförelsesajten för flyg i Sverige, därför är konkurrensen hos oss till konsumenternas fördel. Ibland kan det vara fördelaktigt att boka direkt på flygbolagets sajt, men konkurrens skapar prispress hos oss inte på flygbolagens egna sajter. Flygbolagen har olika strategier. Vissa lockar med låga priser och vissa lever på sitt starka varumärke och deras kunder letar inte efter att få ett lägre pris någon annanstans. Då kan de sätta högre priser i sina egna kanaler. I de allra flesta fall hittar man lägst pris på meta-sajterna. 

Förr hade utvalda resebyråer speciella flygbiljetter till extralågt specialpris, finns detta kvar?

Jag tror att det till stor del har ersatts av att priserna pressas av den hårda konkurrens som idag finns på meta-sajterna. Allt till förmån för konsumenter. 

Hur kan jag se vad min flygbiljett faktiskt kostar redan innan jag går vidare till resebyrån? 

Detta har varit den största frågan från våra användare. Flygresor.se har en funktion som möjliggör så att du kan se vad din flygbiljett faktiskt kommer att kosta – vi kallar den “Komplettpris”. Den tar hänsyn till vilket betalmedel du vill använda dig av, visar priset inklusive bagage och priset för en ombokningsbar biljett och till och med vad priset blir när du klimatkompenserar din flygbiljett. Funktion ger dig möjlighet att få reda på vad priset blir med dessa extraprodukter redan vid sökning av flygbiljett.

Publicerad: 2020-10-01