Sverige: Allt fler deppiga efter semestern – här är knepen
Getty Images
Nyhet

Allt fler deppiga efter semestern – här är knepen

Att komma tillbaka till jobbet efter semestern kan kännas tungt. Enligt en undersökning gjord av resesöksajten Momondo känner sig nästan hälften av svenskarna nedstämda när det är dags att återgå till arbetet igen. 

Text: Elin Fellman 

Sensommaren börjar lida mot sitt slut och de flesta är nu tillbaka på jobbet efter en skön semester. 45 procent av svenskarna uppger att de känner sig nedstämda när det är dags att börja jobba igen. En siffra som har ökat lite varje år, enligt undersökningen. 2018 uppgav 43 procent att de kände sig nedstämda och 2017 svarade 42 procent likadant. 

– Att återgå till vardagens rutiner och lämna semestern bakom sig kan kännas kämpigt. Det är inte ovanligt att uppleva en tomhet när man kommer hem från en resa. En hel del svenskar väljer att vara lediga några dagar från det att de kommer hem från semestern innan jobbet drar i gång igen för att göra det lite lättare, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för Momondo.

Undersökningen visar också att många har speciella knep för att muntra upp sig själva när hösten är på ingång. De flesta i undersökningen, 27 procent, svarar att de ser till att ha några extra lediga dagar när de kommer hem från semestern. Många undviker också att schemalägga saker de första dagarna efter hemkomst och prioriterar tid för familj och vänner – eller ensamtid. Elva procent svarar också att de redan nu börjar att planera inför nästa utlandsresa för att ha något att se fram emot. 

Gör du något av följande för att göra det lättare att återvända till vardagen efter en semester?

 Jag ser till att ha några lediga dagar när jag kommer hem från semestern innan jag går tillbaka till jobbet/skolan 27%

 Jag undviker att schemalägga saker första dagarna efter hemkomst 21%

 Jag städar min lägenhet/mitt hus innan jag åker i väg på semestern 18%

 Jag prioriterar att få kvalitetstid med min familj och vänner 16%

 Jag prioriterar att få lite tid för mig själv för att slappna av 15%

Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av Momondo, under perioden 3-10 januari 2019, bland 999 svenskar i åldrarna 18-65 år. 

Publicerad: 2019-08-23