Culinary Hotel Awards är en ny prisutdelning skapad av Restaurangvärlden med syftet att uppmärksamma svenska hotell som sticker ut inom gastronomi.

Den första upplagan av priset hölls den 10 mars. Under en halvårsperiod har juryn rest kors och tvärs genom hela Sverige och granskat både små och stora hotell – några med väldigt högt renommé, andra mer okända pärlor.

Drygt 100 yrkesverksamma inom hotellens mat- och dryckesvärld har tillsammans röstat fram de etablissemang man anser levererar den mest imponerande kulinariska helheten.

Priset är med andra ord framtaget av branschen själv och syftar till att lyfta fram de svenska hotell som bäst kombinerar boende med en enastående mat- och dryckesupplevelse.

Det här är årets vinnare.

Bästa gastronomiska helhetsupplevelsen

Vinnare: Grand Hôtel, Stockholm

Bästa hotellfrukosten

Kategorin: "I den här kategorin prioriteras idékraft, helhetssyn och viljan att erbjuda gästerna valmöjligheter, utan att för den skull locka till överflöd och frosseri. Vinnaren i kategorin Breakfast Award serverar en väl genomtänkt och välbalanserad frukost som är både traditionell och modern, både naturligt enkel och snudd på syndigt lyxig."

Vinnare: Hotel Ruth, Stockholm

Bästa hotellrestaurangen

Kategorin: ”Vilken ynnest för ett hotell att kunna erbjuda sina gäster den här gastronomiska upplevelsen; en upplevelse som pendlar mellan avspänd personlighet och stram elegans – och som alltid sätter råvaran, kreativiteten och hantverket i centrum.”

Vinnare: Villa Skärtofta, Vår Gård, Saltsjöbaden

Bästa hotellbaren

Kategorin: ”För er passion och för er ivriga vilja att sprida kunskap om kvalitetsviner till era gäster – år efter år. Er källare är inte bara spektakulär i omfång, utan även i urval och fingertoppskänsla. Ni är en förebild och ett föredöme för branschen!”

Vinnare: Le Hibou, Bank Hotel, Stockholm

Hotellet med bästa helhetsupplevelsen

Motivering: ”I den här kategorin behöver du inte vara bäst i en enskild gren, men däremot vara den av de bästa i alla grenar; från den arla frukosten till sängfösaren – och allt där emellan. Av alla 10-kampare som är nominerade i den här kategorin, är det ni som visar upp den största bredden, den tydligaste passionen och den vassaste helhetsupplevelsen.”

Vinnare: Hotel Fratelli, Karlstad

Bästa vinhotellet

Kategorin: "I den här kategorin prioriteras idékraft, helhetssyn och viljan att erbjuda gästerna valmöjligheter, utan att för den skull locka till överflöd och frosseri. Vinnaren i kategorin Breakfast Award serverar en väl genomtänkt och välbalanserad frukost som är både traditionell och modern, både naturligt enkel och snudd på syndigt lyxig."

Vinnare: Stockholm Stadshotell, Stockholm

Hotellet med det bästa kaffet

Kategorin: "I den här kategorin prioriteras idékraft, helhetssyn och viljan att erbjuda gästerna valmöjligheter, utan att för den skull locka till överflöd och frosseri. Vinnaren i kategorin Breakfast Award serverar en väl genomtänkt och välbalanserad frukost som är både traditionell och modern, både naturligt enkel och snudd på syndigt lyxig."

Vinnare: Nääs Fabriker Hotell & Restaurang, Tollered

Bäst hotell för vegetarianer

Kategorin: "För er initiativkraft, kunskap och beslutsamhet – och för er förmåga att integrera det växtbaserade i menyn på ett helt naturligt sätt. Ni är bäst i Sverige på att få gästerna att gå från rött till grönt!"

Vinnare: Scandic Oceanhamnen, Helsingborg

Bäst hållbara hotellet

Kategorin: "För ett konsekvent, ambitiöst och målmedvetet hållbarhetstänkande på alla nivåer i verksamheten och i alla skeden av hotellupplevelsen. Här möter vi ett äkta engagemang, ett ansvarstagande och en passion som vi vill se mer av inom hotellbranschen."

Vinnare: Wanås Restaurant Hotel, Knislinge

Läs mer på restaurangvärlden.se