Sverige: Fantomen etta på Viggos topplista
Who is Mr Walker?, staty av Jan Håfström i Järnvägsparken, Stockholm, Av Larske
Handplockade tips

Fantomen etta på Viggos topplista

Några gånger i månaden rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa. Denna januari månads sista helg blir det en konstutställning med  Jan Håfström, en tv-serie om knark, Jan Guillous senaste (dag)bok och nyöppnad kändisrestaurang i Gamla stan.

Taverna Brillo

1. Konst: Jan Håfström på Taverna Brillo

Jan Håfström är en ikon i svenskt konstliv. Han har varit med sedan 60-talet. Jag gjorde en av mina första intervjuer någonsin med Janne. Min första fråga var: “Du är född 1937 samma år som min mamma. Hur var det då?” 

Trots att jag var en amatör när det gäller intervjuteknik så tog konstnären mina frågor på allvar. Det blev en text som jag fortfarande är stolt över. 

Just nu kan du se några av Jan Håfströms senaste verk i baren på Taverna Brillo. Det är ett samarbete med klädfirman “A Day’s March” och bland annat kan man köpa en rock som påminner om den Fantomen hade i de tidiga magasinen. Detta är en rolig utställning som leker med döden. På vernissagen pratade jag en stund med Janne. Det var som om inte en dag hade gått sedan vårt första möte 1992.

Visas till den 22 februari.

Hitta till Taverna Brillo nu!

2. Bar: Bistro Marie

Jag har ännu inte hunnit äta en hel måltid på denna nyöppnade restaurang, men jag har suttit i den mysiga baren på Stora Nygatan och avnjutit en charkbricka och ett glas rött vin. Det gav mersmak. Personalen är mycket ambitiös.

Bakom verksamheten finns nattklubbskungen Robert Hǻllstrand och Nina Remröd, känd för sina tredje plats i Sveriges mästerkock. De har skapat ett riktigt snyggt ställe i samma division som PA&Co och Milles. Är du turist i Gamla stan och vill se en äkta kändis är detta rätt ställe. Återkommer inom några veckor med en mer fyllig rapport. 

Dopesick - Disney+ Hotstar

3. TV: Dopesick

Det bästa sättet att tjäna pengar är att sälja knark. Problemet är dock att staten inte gillar detta och sätter knarklangare i fängelse. Familjen Sackler i USA har löst detta genom att kalla sitt knark medicin och använda läkare och apotekare som langare. De fick också amerikanska läkemedelsverket att skriva på tablettaskarna att deras drog (OxyContin) inte är beroendeframkallande. En ren lögn som ledde ner miljontals människor i missbruk och död. Om detta handlar tv-serien Dopesick. Det är så sjukt att man nästan inte kan förstå det. Men det har blivit en fantastisk tv-serie.

Den som dödade helvetets änglar - Jan Guillou - Bok (9789164207746) | Bokus

4. Bok: Den som dödade helvetets änglar av Jan Guillou

I 50 år har Jan Guillou skrivit böcker. Ryggen har gått sönder av arbetet bakom skrivmaskinen. Numera skriver Jan med en Mont Blanc-penna. Det har utvecklat hans skrivande. Han har numera gått över till autofiktion i samma tradition som Ulf Lundell, Lars Noren och Karl Ove Knausgård. Alltså en slags dagböcker. I Jan Guillous fall har han lagt till en brottsutredning. Har bara hunnit läsa 100 sidor, men i helgen kommer jag att hinna avsluta denna bok. “Den som dödade helvetets änglar” skapar ett lässug som jag inte känt sen jag läste Amanda Romares debutroman. Det var alltså några veckor sedan. Det finns bara två sorters böcker. De som skapar lässug och de som är tråkiga. De senare kan du skippa oavsett vad kulturchefer som Karin Pettersson får för sig. 

UNITY Hammarby Sjöstad – For tomorrow's professionalsUNITY - homes and work spaces for rent indefinitely.UNITY Hammarby Sjöstad - Stockholm, Sweden - Photos, Opinions, Booking

5. Hotell: Unity

Ett nyöppnat longstay hotell med kontorsplatser i Hammarby Sjöstad. En gammal tapetfabrik från 1907 har fått en ny identitet. Bakom den häftiga inredningen finns den brittiska designfirman Tom Dixon. Här ska du hänga och bo om du är 22-37 år och arbetar med en laptop. Detta är en fritidsgård för frilansande pr-konsulter och influencers wannabe. Rumspriserna börjar på 695 kronor. Det bästa i sommar kommer förstås att bli takterrassen med eftermiddagssol. Här glider arbetsdagen i Stockholmskvällen smidigare än någon annanstans är min prognos. 

Här bokar du in dig på Unity i Hammarby Sjöstrand till superpris.

Jag vill ha ett skönt hotellrum i Stockholm

 

 

Publicerad: 2022-01-28