Sverige: Flottast i Arktis
Tips

Flottast i Arktis

Byn Harads i Norrbotten har blivit ett av Sveriges hetaste resmål internationellt tack vare Treehotel. Snart får byn ytterligare en spektakulär turistmagnet: Arctic Bath, ett flytande hotell och spa på Luleälven. 

Text: Annika Goldhammer

Idén kommer ursprungligen från en av byborna som konstaterade att de långväga turisterna som besöker Harads, som ligger mellan Boden och Jokkmokk, måste ha något att göra – och att en bastuflotte vore en bra idé. Drygt tio år senare har idén utvecklats till något betydligt större: ett hotell och spa byggt på pontoner i Luleälven.

Den runda byggnaden rymmer sex flytande hotellrum, bar, restaurang och ett spa med tre bastur, varmbad, kallbad och relaxavdelning. Dessutom finns sex hotellstugor på land. Arctic Bath är ritat av arkitekten Bertil Harström, som även ligger bakom ett par av Treehotels trädhus. Han har inspirerats av Luleälvens historia som flottningsled och täckt exteriören med timmerstockar. 

– Det är ett jättestort intresse internationellt och många som hör av sig säger att de inte har sett någon liknande anläggning i världen, säger Ann Kathrin Lundqvist, projektledare och en av sju delägare.

Vad gör man då här, mer än att uppleva den arktiska spakulturen? Så här års kan man till exempel åka längdskidor, göra en älgsafari, spana norrsken, pimpla eller cykla fatbikes på snön. Under sommarhalvåret erbjuds aktiviteter som paddling, forsränning, vandring och björnsafari.

Hotellet öppnar i februari och ett dubbelrum kostar från 9 600 kr. Det är inget som tycks bekymra de internationella lyxturister som är hotellets främsta målgrupp – första veckan är fullbokad sedan länge.

arcticbath.se

Publicerad: 2019-12-20