Gotland, Sverige: Därför ska du åka till Sveriges Mallorca - Gotland
Krönika

Därför ska du åka till Sveriges Mallorca - Gotland

Gotland är Sveriges Mallorca. Alltså vår främsta turistö. Hit kommer människor för att turista och titta på raukar. Öarna är lika stora till ytan, men på Gotland bor det 60 000 människor och varje år kommer ungefär en halv miljon turister. På Mallorca är bor det drygt en miljon människor och varje år kommer 20 miljoner besökare. 

Båda öarna lockar till sig entreprenörer och lycksökare. Många startar krogar och pensionat. Men uthålligheten på Gotland är inte så god. Många ställen blommar upp några år, men vissnar sedan. Året efter kommer nya krögare och hotellägare med andra ambitioner. Det gör att guider som denna blir färskvaror likt frukt och grönsaker. Så fort man vänder bort blicken kan det hända dåliga saker. 

Men vi tycker ändå att man alltid ska åka till Gotland. Det bästa är förstås att flyga hit, resan tar bara 35 minuter från Stockholm. Färjan är en seg historia med usel mat och höga biljettpriser, speciellt om du ska ha med bilen. 

Det bästa med Gotland är att allt är så snyggt. Naturen, stränderna, gränderna innanför ringmuren, raukarna och många av krogarna ser fantastiska ut. Allt är så gnistrande välskött att Game of Thrones tackade nej när de var här och letade location till inspelning eftersom ond bråd död och blodigt krig liksom inte passar in i det gulliga landskapet. Det var speciellt de söta gränderna innan för ringmuren som var för, ja, söta. 

Tre veckor är speciella på Gotland. Stockholmsveckan (veckan 29) lockar till sig unga människor som vill festa dygnet runt. Almedalsveckan (vecka 27) är det offentliga Sveriges egen rockfestival. Och sedan har vi Medeltidsveckan (slutet på vecka 31 och vecka 32). Dessa tre händelser suger liksom kraften ur Gotland. Vill du uppleva ön på bästa sätt ska du undvika dessa datum. Det går förstås att vara på Fårö eller Sudret, samtidigt som Almedalsveckan pågår. Men vill du sova några nätter i Visby är hotellpriserna hiskeliga. Gotland lämpar sig perfekt för en weekendresa. Häng i Visby några dagar och åk runt två-tre dagar. Det krävs inte mer för att se det mesta av intresse.

Text: Viggo Cavling

Här är våra 27 handplockade tips till Sveriges vackraste ö.

Publicerad: 2020-10-09