Sverige: Här kan du se sommarens månförmörkelse
Getty Images
Tips

Här kan du se sommarens månförmörkelse

I kväll den 16 juli kan du se en partiell månförmörkelse – och ett vackert möte mellan planeterna Saturnus och Jupiter – om du har en klar sikt mot syd och sydost, skriver Populär Astronomi. 

Text: Elin Fellman

Om du bor i södra Sverige har du störst chans att se naturfenomenet. Runt klockan 22 går månen upp och redan då täcker jordens skugga lite av månen. Vid 23.30 är månen som mest förmörkad. Det kommer inte att se ut som den senaste röda blodmånen utan månen kommer delvis att bli svart och delvis vit. Under månförmörkelsen finns det även goda chanser att se Saturnus och Jupiter på himlen. Saturnus ser ut som en ljus, gul stjärna intill månen till höger. På samma sida syns även ljusstarka Jupiter.

Ju längre söderut i Europa du befinner dig, desto bättre kan du se den partiella förmörkelsen, med Island och Storbritannien som undantag. Även i stora delar av Afrika, Mellanöstern och Indien finns det goda chanser att se förmörkelsen. 

En partiell månförmörkelse inträffar relativt ofta, men en total månförmörkelse hör inte till vanligheten att kunna ses från Sverige. Nästa gång det sker är i gryningen den 7 september år 2025.

Publicerad: 2019-07-16