Sverige: Miljömedvetenheten sprider sig – fler affärsresenärer väljer tåget
Foto: Istock
Tåg

Miljömedvetenheten sprider sig – fler affärsresenärer väljer tåget

Affärsbokningarna på SJ:s tåg har ökat med 21 procent i vinter. Allt fler väljer att resa klimatsmart även i tjänsten. Var tredje affärsresenär i SJ:s färska Sifo-undersökning uppger att de väljer tåget framför bilen, vilket är betydligt fler än i fjol.

Det skriver resebranschens tidning Travel News. Göteborg-Malmö-Köpenhamn är linjen som ökat mest senaste året, medan Stockholm-Malmö-Köpenhamn är mest populär bland affärsresenärerna. Det är några av trenderna i SJ:s stora trendrapport om affärsresor.

– Det har skett ett rejält trendbrott. Den heta sommaren har fått fler affärsresenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör. Det är nyckeln i vinterns kraftiga bokningsuppgång av affärsresor på våra tåg i vinter, säger Ida Thermaenius, chef företagsförsäljning på SJ.

Affärsresenärernas ökande miljöfokus syns tydligt i SJ:s Sifo-undersökning: 33 procent väljer tåget framför bilen när så är möjligt, att jämföra med 14 procent för ett år sedan. 29 procent uppger att de väljer tåget framför flyget – för ett år sedan var motsvande siffra 24 procent. 20 procent av affärsresenärerna säger att reser mer miljövänligt och 42 procent av affärsresenärerna i SJ:s Sifo-undersökning uppger att miljön är orsaken till att de väljer tåget framför andra färdmedel när så är möjligt.

17 procent av affärsresenärerna uppger att de arbetar mer ombord än tidigare och över hälften säger att detta är viktigaste anledningen till att de väljer tåget framför andra färdmedel. Detta påverkar också restrenderna. Stockholm-Malmö-Köpenhamn är den mest populära linjen för affärsresenärerna. Det beror på att linjen knyter ihop starka näringslivsregioner som Mälardalen, Östergötland, Småland och Öresundsregionen samt skapar direktförbindelser till Copenhagen Airport. Att fler arbetspendlar är en av orsakerna till att resandet på linjen ökat med tio procent senaste året.

– Fler affärsresenärer jobbar i storstäderna, men bor på mindre orter. De börjar och slutar arbetsdagen ombord med arbetsgivarens goda minne, till exempel från orter som Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta, säger Ida Thermaenius.

Publicerad: 2018-12-18