Sverige: Nedåtgående trend bland sommarbokningarna
Foto:GettyImages
Nyhet

Nedåtgående trend bland sommarbokningarna

Förra årets kanonsommar har satt sitt märke på efterfrågan på utlandsresor och det syns på sommarens resebokningar, visar Tickets senaste rapport.

Text: Sofia Sundström

Sommaren 2018 slog värmerekord och skapade ett avvaktande resebokningsbeteende hos svenskarna. Den totala minskningen under perioden mellan 1 april och 20 september är hela 13 procent om man jämför med samma period 2018. Vändpunkten visade sig i maj 2018 i samband med värmeböljan som kändes i hela landet.

Trotts detta så planerar nästan häften av svenskarna, 45 procent att åka utomlands under sommaren i år, med ytterligare 14 procent som fortfarande funderar på saken. Siffrorna visar på en mindre ökning från 2018 då 41 procent av svenskarna planerade att ta ut sin sommarsemester utanför gränsen. 39 procent av de tillfrågade säger uttryckligen att de inte tänker åka utomlands 2019. 

Av de som planerar att resa utomlands är det 40 procent som uppger att det är för att just kunna garantera en period med sol och värme, och nästan lika många på 39 procent som uppger att det är kvalitetstiden med sin familj och ett steg bort från vardagen som skäl för sitt val av semestermål. En anledning för detta kan vara att svenskarna inte tror att i år kommer bli en upprepning av 2018 – med en värmebölja som heter duga.

Publicerad: 2019-05-28