Sverige: SAS satsar på eldrivna flyg – expert spår inom 10 år
Getty Images
Nyhet

SAS satsar på eldrivna flyg – expert spår inom 10 år

Små elflygplan kommer att användas i svensk inrikestrafik inom tio år. Det spår Karin Byman, energiexpert på Ingenjörsvetenskapsakademin, skriver DN. Samtidigt ska SAS och Airbus samarbeta kring el- och hybridflygplan och undersöka hur väl rustade flygplatserna är för att klara av framtidens flyg.

Text: Viggo Cavling och Elin Fellman 

Det Byman ser framför sig är exempelvis elflyg som kan ersätta busstrafiken i Norrlands inland. Däremot tror hon inte att eldrift är ett realistiskt alternativ för större passagerarplan.

– Det kommer att bli eldrivna flygplan av något slag, men man kan inte jämföra dem med de stora flygplan som används när man flyger till Thailand, säger hon.

SAS och Airbus ska undersöka marknaden för framtidens flyg – men de ska inte bygga några nya flygplan. Isället ska de i ett nytt forskningsprojekt bland annat titta på hur väl rustade flygplatserna är, vad som behövs för att klara av eldrivna flyg samt hur det ska gå till när man laddar de framtida flygplanen. 

– Vi vill förstå och studera hur de här hybrid- och el-flygen kommer användas, hur de ska laddas på flygplatser, hur vi kan se till att det finns rätt infrastruktur för laddning på flygplatserna och hur vi kan säkerställa att det kommer genuin grön el till flygplatserna, säger Glenn Llewellyn, chef för elektrifierat flyg på Airbus till DN.

SAS och Airbus samarbete startar i juni 2019 och pågår fram till slutet av 2020. 

 

Publicerad: 2019-05-23