Stockholm, Sverige: Flera kändisar ger tillfälligt upp sin plats på Arlanda
Foto: Swedavia
Nyhet

Flera kändisar ger tillfälligt upp sin plats på Arlanda

Kändisarna Caroline Winberg, Joel Kinnaman och Josephine Bornebusch ger tillfälligt upp sina porträtt i ankomsthallarna på terminal 2 och 5 på Arlanda som kallas för "Welcome to my hometown". Anledningen är att de vill ge plats åt entreprenörer som vill rädda världen, skriver Allt om Resor. 

Text: Elin Fellman

Utsällningen har välkomnat resenärer till Arlanda sedan 2005. Barbro ”Lill-Babs” Svensson var den senaste i raden att hyllas med en bild i februari. Tio av de befintliga kändisarnas porträtt har gått med på att  bli överskuggade under en vecka i september för att belysa klimatkampen. 

– Swedavia är världsledande på att driva klimatsmarta flygplatser. Vi har jobbat länge med att ställa om vår egen verksamhet och i slutet av nästa år kommer alla våra flygplatser vara fossilfria, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport. 

Den tillfälliga utsällningen är ett samarbete mellan Swedavia och stiftelsen Norrsken och har fokus på innovation och hållbarhet. Det är också första gången som Swedavia  upplåter utställningen till en extern aktör. De tio entreprenörerna som tar över kändisplatserna är finalister i Norrsken Award, Nordens största pris för nystartade företag som arbetar med globala utmaningar. 

– För att nämna några exempel: Miiskin anävnder din mobil för att själv upptäcka hudcancer i ett tidigt läge. Exeger har tagit fram ett solcellsbatteri som inte behöver sol, det funkar inomhus med bara ett stearinljus. Northvolt jobbar med gröna batterier. Och Iceye jobbar med satelliter för att gå ner på detaljnivå och upptäcka illegalt fiske eller hur skörden kommer att växa på ett specifikt fält i Afrika, säger Eric Ljunggren, global kommunikations- och marknadschef på Norrsken.

De här kändisarna lånar ut sin plats

Axwell & Ingrosso, DJ:s.

Björn Frantzén, kock.

Caroline Winberg, supermodell.

Claesson, Koivisto & Rune, arkitekter/designer. 

Helena Helmersson, hållbarhetschef HM.

Joel Kinnaman, skådespelare.

Josephine Bornebusch, skådespelare/regissör.

Lina Thomsgård, direktör Stockholms kvinnohistoriska. 

Monica von Schmalensee, arkitekt.

Thomas Sandell, arkitekt.

Allt om Resor

Publicerad: 2019-09-04