Stockholm, Sverige: Här är nya Bank Hotel
Hotell

Här är nya Bank Hotel

Viggo Cavling har gått husesyn på årets största hotellsatsning i Stockholm.

Text: Viggo Cavling, Travel News

Lediga rum & priser

Den 23 augusti öppnar Bank Hotel på Arsenalsgatan i Stockholm. Södra Sveriges Bankbolags gamla lokaler från 1910 har under fyra år renoverats till det som ägarna – Stureplansgruppen – vill ska bli Sveriges främsta lyxhotell. Grannarna sätter nivån. På vänster sida om hotellet finns Investors huvudkontor, på höger sida ligger anrika auktionshuset Bukowskis. Utanför är det en populär cykelgata, men biltrafiken är långt borta. Liksom stökiga nattgäster på Hamngatan och Birger Jarlsgatan. På Bank Hotel är du mitt stan, men du kan ändå sova gott om  natten.

 

Vad renoveringsnotan slutat på vill vice vd Per Gunne inte berätta, men att det blev mycket dyrare än budgeterat är uppenbart.

– Å andra sidan fick vi en massa mer yta. Bland annat källarvalven och takterrassen där takbaren Boo Book ska öppna i vår. Det var inte med i grundplanen. Jag har hunnit med två barn under tiden, säger Per Gunne.

Målet har varit att skapa ett boutique-hotell som kan mäta sig med topphotellen i London, Paris eller New York skriver vd och huvudägaren Vimal Kovac i ett pressmeddelande.

Fastighetens ägs av SEB. Inredningen är specialbeställd och unik för hotellet. Rummen är inredda av stylisterna Ida Lauga och Lo Bjurulf. 

 

En viktig del är konsten som bara den har kostat 15 miljoner kronor enligt Per Gunne. I källaren ska CF Hill göra utställningar en gång i månaden. I foajén visas advokatfirman Vinges konstsamling. Och på rummen har Young Art placerat ut verk av unga svenska konstnärer. Och så bygger hotellet upp en egen konstsamling.

– Med detta får vi den bästa hotellkonsten i Norden, säger Per Gunne.

Det är oklart vad Stureplansgruppens delägare Petter Stordalen som köpt konst till sina hotell för 250 miljoner de senaste tio åren tycker om detta.

Totalt är det 115 rum uppdelade i tolv olika kategorier på Bank. Ett vanligt standardrum kommer att kosta cirka 3 000 kronor natten och sviterna högst upp i huset ligger på 14 000 kronor natten. Hjärtat i hotellet är krogen Bonnie’s som ligger i den gamla banksalen mitt i huset. Här finns 94 stolar. Maten kommer vara i samma italienska anda som Stureplansgruppens krog L’Avventura på Sveavägen.

På vänster sida finns den lilla cocktailbaren Papilion med utsikt ut mot gatan, men utan egen ingång. På andra sidan öppnar inom kort den större baren Sophie’s.

– Det är ett varumärke som Vimal äger, förklarar nya hotelldirektören Patrik Tuomisto. Han flyttade från Sverige när han var 18 år och kom tillbaka för två år sedan för att öppna Haymarket. I dag har han hunnit fylla 39. Han är utbildad på hotellskola i Schweiz och har arbetat med femstjärniga hotell över hela världen.

Hans närmaste konkurrenter är grannarna Grand, Strand, Nobis, Lydmar och Diplomat. Det är mot dessa hotell Patrik jämför sina rumspriser varje dag. Hotellets mål är förstås att skapa stamgäster. När du lämnar Bank Hotel ska personalen inte säga hej då “utan välkommen tillbaka”, förklarar receptionschefen Anna-Karin Molin.

I Stureplansgruppen ingår redan Berns Hotel och planen är att öppna fler hotell med tiden.

– Det ingår i Vimals strategi och vision att öppna tre-fyra hotell till. Om det blir på denna nivå eller i en annan stil återstår att se, säger Patrik Tuomisto.

Bank Hotel är med i Small Luxury Hotels utvalda skara om 500 enheter, men går självklart att boka genom alla kända plattformar såsom Booking och Expedia.

Lediga rum & priser

Publicerad: 2018-08-15