Stockholm, Sverige: Kända stockholmskrogar kan bli av med alkoholtillstånd
Nyhet

Kända stockholmskrogar kan bli av med alkoholtillstånd

Brasserigruppen med elva kända stockholmskrogar och 350 anställda hotas nu med indragna alkoholtillstånd, skriver Expressen. Hotet kommer efter Brasserigruppens mångmiljonlån från Allra-grundaren Alexander Ernstberger.

Brasserigruppen driver en rad kända stockholmskrogar som East, Prinsen, Rocordi och Villa Godthem. När pandemin slog till och restriktioner stoppade stora delar av verksamheten på restaurangerna tog hösten 2020 de ett lån från Allra-grundaren Alexander Ernstberger på sammanlagt 12 miljoner kronor.

Ernstberger är dömd till fängelse i sex år för agerandet under Allra-tiden, och nu agerar tillståndsenheten på Socialförvaltningen mot Brasserigruppen.

– Vi har pågående ärenden med Brasserigruppen. Men inga beslut är fattade, säger enhetschef Carina Cutlip till Expressen.

Brasseriegruppen: Daniel och Filip Guven.

Den 15 juni ska det politiskt tillsatta tillståndsutskottet fatta beslut i frågan. I utlåtandet påtalas bland annat transaktioner från en ekonomiskt olämplig finansiär.

– Det är lånehistorien som på allvar fått myndigheten att agera, säger en källa till Expressen.

Brasserigruppen ägs av bröderna Filip och Daniel Güven. ”Utlåtandet bygger på en del felaktigheter och missförstånd, som vi hoppas kunna reda ut i samarbete med tillståndsenheten”, säger deras juridiska ombud Tomas Lindberg till Expressen.

Förutom låneaffären pekar tillståndsenheten ut andra saker som brister, bland annat brott mot alkohollagen.

Publicerad: 2022-06-10