Stockholm, Sverige: Mariatorgets bästa lunchrestauranger

Mariatorgets bästa lunchrestauranger

Variationen av restauranger runt Mariatorget i Stockholm (där RES redaktion huserar) är stor. Matlådor är inget vi på redaktionen är stora fans av och således brukar luncherna intas på någon av alla närliggande restauranger. Här är våra favoriter: 

Kalf och Hansen
– För en smak av Danmark
Prisvärt, vällagat och fantastiskt gott – Kalf och Hansen är en ständigt återkommande favorit som vi går till minst en gång i veckan (om inte fler). Restaurangen fokuserar på köttbullar: gjorda av biff, fisk eller grönsaker. De serveras antingen i en wrap, som ett smörrebröd, i en sallad eller på en bädd av varma grönsaker. Pris från 75-110 kronor.  
Mariatorget 2

Barobao
– Kinesiska baos
Här är det baos som gäller – som enklast kan beskrivas som ångade fyllda bullar. Fyllningarna varierar men en vegetarisk variant finns alltid på menyn. Lunch från 100 kronor – då ingår två baos, sticky rice och sallad. 
Hornsgatan 66

Falafelbaren 
– Med smaker från Mellanöstern 
Falafelbaren ska du till om du saknar Mellanöstern. Här serveras perfekt friterade krispiga falafelbollar, något som annars inte är helt lätt att få tag på i Stockholm. Lokalen är rätt liten. Är det fullsatt: köp take away och sätt dig i parken. 
Hornsgatan 39B


Foto: facebook.com/abowlpokepoke 

A Bowl Poke Poke 
– Rätten alla pratar om
Poke bowlen har tagit över Stockholm och den trendiga skålen med ris finns såklart också representerad på Mariatorget. Och dessutom en riktigt sjyst sådan. Här finns flera olika varianter som alla är lika bra, är du vegan finns en poke bowl med bönor på menyn. Vill man ha svart ris istället för vitt är det också möjligt här. 
Blecktornsgränd 8 

Mama Wolf
– Japanska pannkakor 
På Mama Wolf serveras okonomiyaki, en japansk pannkaksvariant på kål som om du inte har smakat bums bör testa! Du väljer mellan tre olika storlekar, tre olika fyllningar och tre olika tillbehör. Pris från 85 kronor. 
Timmermansgatan 15

Tamarindo
– Mexikanskt och thai 
När vi är sugna på en stor, mättande och prisvärd sallad är det Tamarindo som gäller – för ynka 70 kronor får du en lunch som mättar bra inklusive valfri dryck. Förutom sallader finns också quesadillas och räkdumplings på menyn. Kanske bäst av allt är den nybakade foccaian som serveras till. Den bokstavligt talat smälter i munnen. 
Repslagargatan 8

Legumes
– 
Medelhavsvegetariskt 
Vill du frossa i vegetariska rätter är det till Legumes du ska. Här serveras varje dag en vegetarisk buffé för 95 kronor som serveras bakom disk. Du plockar sålunda inte själv vilket bidrar till att maten känns fräsch även när du kommer under den värsta lunchruschen. Inte mysigaste inredningen men den stora uteserveringen är perfekt när vårsolen börjar titta fram. 
Hornsgatan 80

Petrus
– Prisbelönt finfika 
För riktigt sjyst fikabröd eller finfrukost är det till Petrus du ska. Caféet blev i år utsett till Sveriges bästa bageri av White guide – alldeles rätt tycker vi. Kardemummakransen smakar bättre än mormors. "Bara en bit till..."  
Swedenborgsgatan 4B

Kaffe
– För en sjyst kopp kaffe
Ett stammishak med trevligt häng, sjysta priser och såklart: gott kaffe. Obs: Kaffe tar ej kort så ha kontanter med dig! 
Sankt Paulsgatan 17

För fler tips till Stockholm: spana in RES Stockholmsguide. 

Publicerad: 2017-06-29