Stockholm, Sverige: Nobel Center till Slussen i Stockholm
Nyhet

Nobel Center till Slussen i Stockholm

Grattis Stockholm – nu är huvudstaden ett steg närmare att få ännu en internationellt betydelsefull anledning för besökare att komma. Om 2025/2026 beräknas det framstående Nobel Center stå klart på Stadsgårdskajen vid Nya Slussen.

Turerna kring Nobel Center har varit många. Planen var att bygga centret på Blasieholmen i Stockholm, nära det kluster av museer som redan finns i området, som Naturhistoriska och Moderna Museet. Men byggplanerna mötte starka känslor – protester höjdes till och med från boende på fashionabla Strandvägen på andra sidan Nybroviken som ansåg att de skulle få sin utsikt förstörd. Projektet skrotades till slut 2018 när nuvarande majoritet kom till makten i Stockholm, med löfte om att föreslå en ny plats. Förslaget som Stockholm Stad och Nobelstiftelsen nu presenterar ligger längs med Stadsgårdsleden nära Fotografiska, bredvid Birka-terminalen. Här är det bilväg i dag, men den ska överdäckas år 2023.

– Nobelpriset visar att idéer kan förändra världen. I en era där fakta, forskning och grundläggande mänskliga värderingar ifrågasätts, behövs en plats för tankar, kunskap och eftertanke. Detta blir en ny början för oss i vår ambition att realisera ett Nobel Center. Det kommer att ta en ny form på en ny plats som Stockholms invånare, turister och elever kan besöka sju dagar i veckan för att ta del av utställningar, föreläsningar och samtal om framtidens stora frågor, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen. 

Nobelstiftelsen och Stockholms stad har genomfört en grundlig genomgång av olika platser i sin utvärdering. Valet föll på Slussen eftersom platsen har många fördelar, som dess läge vid vattnet och tillgång till kollektivtrafik, cykelvägar, gångvägar och vattenvägar. Stadsgårdskajen är den norra kajen på Södermalm, öster om Slussen med utsikt över staden. Nu inväntas besked från Exploateringsnämnden som förväntas fatta beslut om en tidig markreservation för Nobelstiftelsen i slutet av februari. Det är ännu inte bestämt vilken arkitekt som i så fall kommer att få den äran att rita byggnaden. Fortsättning följer…

Publicerad: 2020-02-07