Stockholm, Sverige: Nobelprismuseet öppnar igen med utställning om Nobelfesten
Bildspel

Nobelprismuseet öppnar igen med utställning om Nobelfesten

Nobelprismuseet på Stortorget i Gamla stan har återigen öppnat dörrarna för besökare. Nu finns också möjlighet att besöka den första stora utställningen om Nobelfesten. Maten, kläderna, dekorationerna och pristagarnas tal är i fokus. Den nya utställningen tar dig med bakom kulisserna på festernas fest.

– Utställningen lyfter fram den kreativa lust som genomsyrar arbetet med Nobelfesten. Det finns en otrolig omsorg om detaljerna och en starkvilja att skapa en extraordinär hyllning till Nobelpristagarna. Det gäller alla inblandande. Kockar, florister, de som arbetar med bordsplacering, servering, divertissement och inte minst alla gäster”, säger Clara Åhlvik, curator och utställningschef på Nobelprismuseet.

Människor runt om i Sverige firar Nobeldagen på skolor, äldreboenden, arbetsplatser eller hemma i soffan framför tv-sändningarna. Nobelfesten benämns idag av folklivsforskare som en samtida folklig tradition.

– Det stora intresset som finns för Nobelfesten gör så klart att vi hoppas på många besökare under hösten. Det känns roligt att få öppna museet igen med en så fin och genomarbetad utställning”, säger Erika Lanner, museichef för Nobelprismuseet.

I utställningen Nobelfesten – festernas fest får du följa kockarnas process då de förvandlar svenska råvaror till en välsmakande och vacker meny. Se klänningar som gjort avtryck och förmedlat budskap både om bäraren och brännande samtidsfrågor, som klimatkrisen. Lyssna till trumpetfanfarer och de tacktal som framförts av pristagare under kvällen. Ett urval av Anders Petersens fotografier från Nobelfesten visas också. Klänningen, designad av modehuset Nina Ricci, som burits av både Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria finns på plats liksom Bea Szenfelds uppmärksammande klänning som dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke bar 2017.

Publicerad: 2021-08-26